U trendu

Niko ne zna sta će biti sutra-energetska kriza i inflacija

KOPAONIK – Svet ne može da izdrži sadašnje cene energenata i inflaciju koja će napraviti najviše problema i pogoditi i građane i privredu u Srbiji, rečeno je večeras na Kopaonik biznis forumu.

Na panelu „Srbija kao domaćin – perspektiva zajednice investitora“, predsednik Srpskog poslovnog kluba Privrednik Zoran Drakulić je rekao da niko na KBF na početku nije ozbiljno razmatrao pandemiju, pa je ubrzo posle svet ušao u katastrofalnu sitauciju.

„Sada je svet dužan 100.000 milijardi evra i svetski dug je veći od svetskog BDP-a. Puno je para naštampano da bi se svet vratio u normalu. Danas je to neki drugi svet“, rekao je Drakulić.

Kaže da je cena gasa čak dostigla i do 4.000 evra za 1.000 kubika, nafta i do 130 dolara po barelu, a tona žita oko 500 dolara.

Drakulić je rekao da je u Srbiji bilo oko tri milijarde evra godišnje direktnih stranih investicija u prethodnim godinama, ali da je sada pitanje šta će biti sa investicijama.

Istakao je da je država dala neke svoje resurse za rudnu rentu od četiri odsto, kao što je eksploatacija bakra.

Drakulić je rekao da imamo u Srbiji i milion hektara neobrađene zemlje.

„Niko ne zna šta će biti sutra i prekosutra. Ove cene svet ne može da izdrži i ova inflacija nas vodi u čudo“, rekao je Drakulić i dodao da će i cena hrane otići na gore.

Drakulić je naglasio da bi Srbija mogla na milion hektara da proizvodi pet miliona tona nafte kroz energetsko bilje.

„Mi danas uvozimo tri miliona tona nafte…To imaju i Rumunija i Švedska, mogli bi i mi na zemlji četvrtog i petog kvaliteta“, dodao je on.

Predsednik UO Američke privredne komore u Srbiji Zoran Petrović je rekao da Srbija, kako je naveo, „zaostaje za zemljama centralne i istočne Evrope i da imamo skromno učešće investicija u BDP-u, ali da više nije problem u državnim investicijama kao ranije niti u stranim, već u privatnim koje su male“.

On tvrdi i da nema dovoljno domaćih investicija zato što, kako je ocenio, imamo problem sa vladavinom prava i korupcijom.

Kaže da je problem za Srbiju i to što više uvozimo nego što izvozimo.

Petrović je rekao da će zbog sitaucije u svetu rast u evrozoni biti „ošišan“, kao i u zemljama centralne i istočne Evrope, i u Srbiji.

„Inflacija će biti glavni problem za sve. Prosečna inflacija će biti 7,5 odsto, dok je prošle godine bila četiri odsto. To će napraviti razne probleme i građanima i privredi“, naveo je on.

Predsednik Odbora direktora Japanske poslovne alijanse u Srbiji Goran Pekez je rekao da su u Srbiju došla dva velika japanska investitora Nidek i Tojo, koji grade fabrike i planiraju da zaposle do 5.000 ljudi.

Predsednik Upravnog odbora ICT Hub Dejan Ranđić je rekao da je za Srbiju najbolje da se orijentiše u ovoj situaciji na ono što je u skladu sa njenim potrebama i gde ima najveće potencijale.

Ovo će biti jedna velika lekcija za investitore, dodao je Ranđić.

Potpredsednik MK grupe Aleksandar Kostić je rekao da su pre desetak dana, pre kupovine Sberbanke u Srbiji, bili nervozni gde da ulože novac i hteli samo da ga investiraju.

„Danas smo već drugog mišljenja“, dodao je Kostić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.