NIN: Srbija najlošija u regionu po indeksu ekonomske snage, Rumunija najbolja

Prema indeksu ekonomske snage u prvoj polovini 2017. godine, koji je NIN izračunao na osnovu 10 različitih ekonomskih parametara, Rumunija je na prvom mestu u regionu, a Srbija na poslednjem, objavljeno je u novom broju tog nedeljnika.

Od maksimalnih 10 poena, Rumunija ima ocenu 8,25, a iza nje su Bugarska, Hrvatska, Makedonija, Crna Gora, Albanija, BiH i Srbija.

„Srbija nije najbolja ni po jednom od deset parametara. Istovremeno, zajedno sa Crnom Gorom je šampion inflacije, na poslednjem mestu zbog nižih plata i sporijeg rasta BDP-a je Makedonija, a samo BiH od Srbije ima manji udeo investicija u BDP-u“, navodi NIN.

Rumunija je na kraju prvog polugodišta ove godine imala najveći realni rast plata i BDP-a, najmanji spoljni dug i najnižu stopu nezaposlenosti.

Makedonija ima najnižu stopu inflacije i najveći udeo investicija u BDP-u.

Bugarska ima najniži udeo javnog duga u BDP-u i jedina u regionu pozitivan saldo platnog bilansa, a Hrvatska najvišu prosečnu platu i BDP po stanovniku.

NIN-ovo istraživanje je pokazalo da su samo u Makedoniji u prvih šest meseci 2017. godine zarade bile manje nego u Srbiji.

Prosečna plata u Hrvatskoj je, kako je navedeno, skoro 800 evra, u Bugarskoj je 525 evra, u Crnoj Gori 510 evra, u Rumuniji 504 evra, u BiH 433 evra, Albaniji 423 evra, Srbiji 382 evra i Makedoniji 368 evra.

U drugom tromesečju ove godine Rumunija je imala najveći rast BDP-a od 5,7 odsto, Albanija četiri odsto, Bugarska 3,7 odsto, Crna Gora 3,2 odsto, Hrvatska 2,7 odsto, BiH 2,2 odsto, Srbija 1,3 odsto, dok je Makedonija imala pad BDP-a od 0,9 odsto.

Rumunija ima najmanju stopu nezaposlenosti od 5,4 odsto, Bugarska 6,3 odsto, Srbija 11,8 odsto, Hrvatska 13,5 odsto, Albanija 13,9 odsto, Crna Gora 16,3 odsto, Makedonija 22,6 odsto i BiH 39,4 odsto.

Indeks ekonomske snage zemalja regiona NIN je izračunao na osnovu rasta BDP-a, BDP-a po stanovniku, prosečne neto zarade, realnog rasta zarada, rasta cena, stope nezaposlenosti, udela investicija, javnog i spoljnjeg duga u BDP-u i salda platnog bilansa.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.