U trendu

NIS ulaže 114,5 mln din u bezbednost i digitalizaciju u škol

BEOGRAD – Kompanija NIS uložiće 114,5 miliona dinara u osnovne i srednje škole u 12 gradova i opština u Srbiji, a sredstava će se iskoristiti za povećanje bezbednosti dece u školama i digitalizaciju nastavnog programa.

Sporazumi o saradnji između kompanije NIS i 12 lokalnih samouprava, partnera programa „Zajednici zajedno“, razmenjeni su danas u Beogradu, a kompanija NIS je potpisala i Memorandum o saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i Ministarstvom prosvete za bolje sprovođenje tog programa.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović zahvalio je kompaniji NIS što je prepoznala bezbednost dece u školama kao važnu temu u društvenoj zajednici, ali i na tome što godinama svojim društveno odgovornim programima podiže kvalitet života građana.

Kaže da je to kompanija koja ne stavlja profit u prvi plan, već gleda da ulaže i u zajednicu u kojoj posluje.

„Važno je da građani imaju bezbednost. Naš zadatak je da svako može da ode na posao i da ne razmišlja da li su mu deca bezbedna ili nisu, već da zna da jesu. Veliki napori koje MUP ulaže u tom smislu dopunjeni su ovakvim projektima“, rekao je Stefanović.

Dodaje da je važno da u svakom mestu u Srbiji na svakoj školi, domu zdravlja, vrtiću budu postavljene kamere koje su povezane sa policijom, čime se, ističe, smanjuje nivo kriminaliteta.

Stefanović je proučio da je zahvaljujući tim aktivnostima proteklih godina drastično smanjena stopa kriminaliteta u zoni škola.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević kaže da su kompanija NIS i ministarstvo na čijem je čelu partneri u podizanju kvaliteta obrazovanja naših učenika.

Prema njegovim rečima, predstavnici NIS-a nijedan projekat nisu sproveli sami, a da prethodno nisu upitali ministarstva i lokalne samouprave sa kojima sarađuju šta je to što je zajednici potrebno.

Kaže da NIS stipendira naše učenike, dodajući da je 50 njih zaposleno u toj kompaniji, ali i da je saradnja srpskih i ruskih univerziteta ostvarena upravo zahvaljujući toj kompaniji.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić ističe da je kompanija NIS lider u svojoj oblasti ne samo u Srbiji, već i u ovom delu Evrope, dodajući da je u proteklih deset godina uložila mnogo ne samo u modernizaciju rafinerija, već i u projekte društvene odgovornosti.

„Društvena odgovornost je uvek u prvom planu NIS-a“, istakao je Antić i dodao da su ulaganja NIS-a u modernizaciju postrojenja u poslednjih deset godina iznosila tri milijarde evra, dok je tri milijarde dinara izdvojeno za projekte društvene odgovornosti.

Prema njegovim rečima, u okviru projekta „Zajednici zajedno“ realizovano je više od 950 projekta vredih više od 10 miliona evra.

Generalni direktor kompanije NIS Kiril Tjurdenjev istakao je da je ta kompanija posvećena društvenoj odgovornosti i da je u poslednjih 12 godina realizovala oko 1.000 projekata zahvaljujućim kojim je uloženo više od milijardu dinara za potrebe zajednice.

Prema njegovim rečima, prošle godine su realizovani projekti koji su u fokusu imali zdravlje dece, dok će ove godine sredstva biti uložena u povećanje njihove bezbednosti u školama i za digitalizaciju.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić kaže da NIS već 12 godina pažljivo razmišlja šta može da uradi za našu zajednicu i da projekte sprovodi u dogovoru sa lokalnim samoupravama.

Kaže da je NIS u okviru programa „Zajednici zajedno“ do sada u Beograd uložio 230 miliona dinara kroz 59 projekata kojim su stvoreni bolji uslovi za život građana.

Izrazio je nadu da će i ovim novim projektom biti poboljšani uslovi obrazovanja i da će naši đaci dobiti bolje učionice i kabinete.

Gradovi i opštine koje će dobiti sredstva u okviru programa „Zajednici zajedno“ su Beograd, Novi Sad, Požarevac, Niš, Čačak, Zrenjanin, Pančevo, Kikinda, Kanjiža, Novi Bečej, Srobran i Žitište.

Sredstva su namenjena za opremanje obrazovnih ustanova savremenim bezbednosno-infroamcionim sistemima i digitalizaciju nastavnog programa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.