U trendu

Nova studija otkriva dominantne faktore održivosti u endorejskim regionima

Tim istraživača u Kini nedavno je predložio integrisani okvir koji otkriva dominantne faktore održivosti u endorejskim regionima – područjima sa kojih se tekuće vode ulivaju u zavale, jezera i ne pripadaju ni jednom morskom slivu, objavio je Severozapadni institut za eko-sredinu i resurse (NIEER) pri Kineskoj akademiji nauka, prenosi Sinhua.

Novi okvir i nalazi studije predlažu novu perspektivu za razumevanje kako da se odvoje promene održivosti od ekoloških katastrofa u uslovima delovanja klimatskih promena i ljudskog ponašanja, rekao je istraživač sa NIEER-a Ge Jingčun.

Zajedničko delovanje suptilnih klimatskih varijacija i sve veće antropogene smetnje na sponi voda-hrana-ekosistem-ekonomija stvaraju novi izazov u obezbeđivanju sigurnosti vode, hrane i ekosistema u većini endorejskih regiona.

Zajedno sa istraživačima iz kineskih i inostranih institucija Ge je predložio integrisani okvir kao sintetičku procenu uticaja višestrukih faktora pokretanja i spajanja na sponu voda-hrana-ekosistem-ekonomija u uslovima klimatskih promena.

Okvir uključuje spšoljašnje faktore kao što su temperatura i padavine i unutrašnje faktore kao što su tehnološki nivo, stopa rasta stanovništva, stopa urbanizacije i ekološki tok vode.

Kvantitativna analiza istraživača pokazuje da zajedničko delovanje ovih faktora na složeni sistem čovek-životna sredina dominira održivošću u endorejskim regionima. Rezultati studije objavljeni su u časopisu Naučni bilten (Science Bulletin), prenosi Sinhua.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.