Nove optužbe, Dojče banka oprala 185 milijardi dolara?

FRANKFURT – Dojče banka nastoji da se odbrani od novih optužbi o pranju novca, nakon što je britanski list Fajnenšel tajms objavio da je ta banka „oprala“ za 35 milijardi dolara više novca nego što se prvobitno mislilo za sporne fondove Danske banke.

Taj iznos se dodaje svoti od 150 milijardi dolara koje je Dojče banka navodno „oprala“ za estonsku podružnicu Danske banke u periodu od 2007. do 2015, što znači da je ona upravljala sa četiri petine protoka novca klijenata Danske banke iz Rusije i bivšeg Sovjetskog Saveza, objavio je FT, citirajući izvore upoznate sa situacijom.

Portparol Dojče banke odbio je da komentariše članak objavljen u tom listu, ali je, ipak, rekao da nije nadležnost banke da proverava klijente Danske banke, te da su poslovne veze sa tom bankom prekinute 2015. godine, prenosi agencija Rojters.

„Proteklih godina stalno smo jačali napore protiv pranja novca i utaje poreza“, izjavio je glavni finansijski direktor Dojče banke, DŽejms fon Moltke.

Banka je, takođe, pod istragom u odvojenom nemačkom slučaju povezanom sa skandalom „Panamski papiri“.

Nemački istražitelji su prošle nedelje dva dana pretresali frankfurtske kancelarije Dojče banke, u okviru istrage o tome da li su radnici Dojče banke određenim klijentima pomagali pri otvaranju bankarskih računa u poreskim oazama.

Uzbunjivač koji je otkrio navodno pranje novca u koje je uključena Danske banka rekao je prošlog meseca da je jedna velika evropska banka pomogla u obradi sumnjivih transakcija u iznosu do 150 milijardi dolara.

Izvor direktno upoznat sa problematikom tvrdi da se to odnosi na Dojče banku, navodi Rojters.

Iz te banke je saopšteno da je samo obradila uplate za Danske banku, ali da su prekinuli s njom veze nakon što su identifikovane sumnjive transakcije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.