U trendu

Novosadski sajam poslovao sa gubitkom zbog pandemije

BEOGRAD – Novosadski sajam ove godine poslovao je sa gubitkom od 90 miliona dinara, što je značajan napredak u odnosu na 2020. godinu kada je, pogođena krizom zbog pandemije, kompanija imala neto gubitak u iznosu od 234 miliona dinara, saopšteno je iz NS sajma.

Generalni direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković istakao je da poslovanje Sajma zahteva povezivanje privrednih subjekata, poslovne, stručne i druge publike i potencijalnih potrošača na jednom mestu, te da se zbog epidemioloških mera i okolnosti izazvanih pandenojom, kopanija suočila sa različitim izazovima u poslvanju.

U skladu sa Odlukom Vlade Republike Srbije i naredbom Gradskog štaba za vanredne situacije, Novosadski sajam je predao raspoložive prostorne kapacitete, kao i deo opreme za potrebe organizacije privremene kovid bolnice u dva navrata – od kraja marta do juna i drugi put početkom decembra 2020. do januara 2021. godine.

Cvetković je naveo da je položaj zaposlenih tokom 2020. i 2021. godine oslabljen zbog mera štednje koje su podrazumevale smanjenje zarada na 65 odsto i odsustva „bez krivice zaposlenog“ do 45 radnih dana u toku godine.

Saopšteno je da su se, zbog izdavanja sala za vakcinaciju, u prvoj polovini 2021. godine, događaji održavali na platformi ExpoOnline.rs, dok je jesen prošla uz priredbe, uglavnom organizovane na tradicionalan način.

Novosadski sajam je tokom jula dobio odobrenje Vlade Srbije za Međunarodni poljoprivredni sajam u septembarskom terminu.

Poljoprivredni sajam, uz koji su istovremeno organizovani Sajam lova i ribolova i Sajam ekologije, je bio među prvim događajima te veličine, organizovan u Evropi uz odgovarajuće mere zaštite.

Sumirajući utiske Cvetković je naveo da je od nedavno u funkciji i Hala 6 NS sajma i izrazio nadu da će kada se obezbede svi tehnički uslovi i ona postati jedno od važnih stecišta kulturne publike.

Istakao je da su svi održani događaji uspeh s obzirom na globalnu situaciju sa pandemijom i naveo rezultate od ove godine u domenu poslovanja.

Sa značajnim iskustvom iz ove, u 2022. godini Novosadski sajam će priređivati sajmove na tradicionalan način – u halama, na otvorenom prostoru i u Kongresnom centru „Master“, najavio je Cvetkovih.

Kako je rekao prve priredbe biće održane od 3. do 10. marta 2022. godine, Sajam knjiga, 17. međunarodni sajam obrazovanja PUTOKAZI i 26. međunarodna izložba umetnosti ART EXPO.

Sledeće godine Novi Sad će, biti, kazao je Cvetković, Evropska prestonica kulture i paralelno sa našim priredbama, na Novosadskom sajmu, u istom terminu, biće realizovan deo programskog luka Fondacije „Seobe duša“.

Objasnio je da je reč je o inovativnom Sajmu knjiga, brojnim performansima, pozorišnim predstavama, koncertima i drugim aktivnostima koji se tematski uklapaju u jedan od osam programskih lukova Fondacije.

Dodao je da će najveća priredba i agrobiznis događaj u ovom delu Evrope, Međunarodni poljoprivredni sajam biti održan od 21. do 27. maja.

Među događajima koje će se „preseliti“ u novi termin su Međunarodna izložba zlatarstva i časovničarstva SJAJ, koja će biti održana u aprilu i Sajam turizma koji je planiran za novembar.

Cvetković se osvrnuo na to da 2022. godine Sajam obeležava 100 godina postojanja i 90 godina organiozovanja Poljoprivrednog sajma.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar