U trendu

Objavljen konkurs za sufinasiranje projekata od regionalnog značaja

Ministarstvo privrede Srbije objavilo je javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava akreditovanim regionalnim razvojnim agencijama (ARRA) za sufinansiranje učešća u projektima od značaja za regionalni i lokalni razvoj u 2015. godini.

Program podrške razvoju regionalne konkurentnosti sprovodi Ministarstvo privrede Srbije (privreda.gov.rs) u saradnji sa Nacionalnom agencijom za regionalni razvoj (narr.gov.rs). 

Bespovratna sredstva su namenjena za sufinansiranje učešća ARRA u realizaciji projekata od značaja za regionalni i lokalni razvoj, koji su odobreni na javnom konkursu kod domaćeg ili međunarodnog donatora.

Kako se navodi, Ministarstvo privrede će sufinansirati do 50 odsto finansijskog učešća koje je obezbedila ARRA, i to samo za opravdane troškove, bez poreza na dodatu vrednost, a maksimalni iznos odobrene bespovratne pomoći ne može preći dva miliona dinara.

U slučaju da se najmanje 50 odsto jedinica lokalne samouprave obuhvaćenih projektom nalaze u četvrtoj grupi grupi nivoa razvijenosti, odsnosno da su izrazito nerazvijene, Ministarstvo privrede će finansirati 75 odsto vrednosti projekta.

Za sufinansiranje mogu konkurisati projekti za razvoj i unapređenje poslovne infrastrukture, uključujući i osnovnu infrastrukturu koja doprinosi razvoju poslovne infrastrukture, projekti koji doprinose stvaranju povoljnih uslova za poslovanje, otvaranje malih i srednjih preduzeća, povećanje zaposlenosti, inovativnosti i konkurentnosti, poboljšanje poslovne i investicione klime, kao i projekti revitalizacije braunfild lokacija, za uspostavljanje i/ili unapređenje međuopštinske saradnje, projekti javno-privatnog partnerstva, urbano-ruralni projekti i za poboljšanje opštinskih usluga kroz unapređenje servisnih centara za građane i privredu.

Da bi dobile bespovratna sredstva, akreditovane regionalne razvojne agencije prethodno treba da obezbede sredstva za sufinansiranje projekta, a među uslovima su i da nad njima nije pokrenut stečajni postupak ili postupak likvidacije, da imaju izmirene obaveze po osnovu poreza i doprinosa, da račun podnosioca zahteva nije u blokadi, da su potpisali ugovor sa predstavnicima domaćeg ili međunarodnog donatora u slučaju sufinansiranja realizacije projekata od značaja za regionalni razvoj.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar