Od danas elektronsko izdavanje gradjevinskih dozvola

U Srbiji danas počinje elektronsko izdavanje gradjevinskih dozvola, a ministarka gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je da očekuje da će sistem od februara u potpunosti funkcionisati.

„Sistem počinje da radi 1. januara. Nakon mesec dana uhodavanja, očekujem da ćemo u februaru moći da kažemo da taj sistem svuda funkcioniše“, rekla je Mihajlovićeva agenciji Beta.

Ona je rekla da je u gradovima i opštinama obučavano hiljade ljudi za primenu novog sistema.

Kako je navela, lokalna samouprava je bila na velikom testu kada je donet Zakon o planiranju i izgradnji i da su tada u roku od dva meseca dobili sve potrebne pravilnike i uredbe, koje su morali da primene, kako bi se gradjevinske dozvole izdavale za mesec dana po objedinjenoj proceduri.

„Ja sam mislila da će biti više problema, ali njima je bilo u interesu da izdaju gradjevinske dozvole. Tako da sam i sada sigurna da im je u interesu da izdaju elektronsku gradjevinsku dozvolu“, rekla je Mihajlović.

Mihajlovićeva je naglasila i da nije bilo problema ni sa jednom lokalnom samoupravom i da su tražili pomoć samo za obuke i potrebne informacije.

Sistem elektronskih gradjevinskih dozvola nalaziće se u Agenciji za privredne registre (APR) i pristupaće mu se preko sajta APR-a, Ministarstva gradjevinarstva i lokalnih samouprava, kao i sajta www.gradjevinskedozvole.rs.

Minimalni uslovi za pristupanje sistemu e-dozvola su računar sa operativnim sistemom Windows XP, a procedura se sastoji iz pet koraka. Moguće će biti i pratiti tok rešavanja zahteva, a softver će upozoravati službenike na rokove za postupanje po zahtevu.

Naglašeno je i da će dokumenti morati da budu digitalno potpisani, tako da će biti nemoguća njihova zloupotreba i modifikacija.

Inicijativu da elektronske gradjevinske dozvole budu uvedene u novi Zakon o planiranju i izgradnji pokrenula je Nacionalna alijansa za lokalni i regionalni razvoj (NALED) po sistemu koji funkcioniše u Makedoniji, a ta organizacija je obezbedila i donaciju od 400.000 evra za izradu softvera za e-dozvole.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.