Odbrojani dani za novčanicu od 500 evra?

Evropska centralna banka (ECB) bi danas trebalo da odluči o sudbini novčanice od 500 evra, koju, kako ocenjuje agencija AFP, mnogi povezuju sa pranjem novca, crnim tržištem i finansiranjem terorista.

„Ljubičasta novčanica, kao najveći apoen u evrozoni, biće na agendi sastanka Upravnog saveta ECB-a“, izjavio je danas portparol te institucije za agenciju Frans pres.

Savet ECB će, prema očekivanja analitičara, glasati za obustavu štampanja novčanice od 500 evra, zbog rasprostranjenog mišljenja da je pre svega koriste kriminalci za prebacivanje velikih suma novca u različite delove sveta, bez znanja vlasti.

„Takve novčanice su omiljeni mehanizam plaćanja za one koji se bave nezakonitim aktivnostima, s obzirom na relativnu lakoću sa kojom se mogu transportovati i prebaciti“, navodi se u nedavno objavljenoj studiji Harvard Univerziteta.

Skoro 30 odsto od preko 1.000 milijardi evra gotovine u opticaju, prošle godine je bilo u apoenima od 500 evra, pokazali su nedavno objavljeni podaci ECB-a.

Ova novčanica je jedna od najvrednijih u svetu, sa vrednošću koja je trenutno za preko pet puta veća od najveće amerićke novčanice u opticaju od 100 dolara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.