U trendu

Odličan prvi kvartal za VW, profit 3,4 milijarde evra

FRANKFURT – Profit Folksvagen grupe nakon oporezivanja iznosi 3,4 milijarde evra (4,1 milijardu dolara) u prva tri meseca 2021, što se dugujue najviše skoku prodaje u Kini, najvećem pojedinačnom tržištu ove kompanije, i opredeljenju kupaca za skuplje modele iz ponude nemačkog proizvođača.

Prodaja elektrificiranih automobila VW-a se više nego udvostručila, prenosi AP.

Dobit ostvarena u prvom kvartalu je gotovo sedam puta veća nego u istom periodu 2020. godine, kada je iznosila 517 miliona evra, usled pandemije koja je dovela do zatvaranja prodajnih mesta i fabrika.

Prihodi od prodaje VW-a su od januara do kraja marta porasli za 13 posto, na 62,3 milijarde evra, podstaknuti snažnim uzletom prodaje u Kini od 61,4 procenta, čije se tržište ponovo otvorilo nakon teškog udara pandemije u prva tri meseca 2020. godine.

Nemačka automobilska grupacija sa sedištem u Volfsburgu povećala je projekcije profitabilnost za ovu godinu, navodeći da će profitna marža od prodaje iznositi između 5,5 i 7,0 procenata.

Glavni izvršni direktor Herbert Dis je rekao na video konferenciji za novinare da kompanija ograničava negativan uticaj nestašice čipova na zaradu tako što usmerava skromne količine nabavki poluprovodnika na aitomobile koji donose veću dobit po vozilu.

Finansijski direktor VW-a Arno Antlic saopštio je na konferenciji da će predviđeno jako drugo polugodište pomoći da se nadoknadi ranije izgubljena proizvodnja.

Kompanija je takođe objavila da se njeno stanje gotovine poboljšalo na 29,6 milijardi evra, što je novac koji može da koristi za ulaganje u nove tehnologije i električna vozila.

Prodaja električnih automobila, kako onih s pogonom samo na baterije tako i hibrida s pogon na baterije i unutrašnje sagorevanje, više se nego udvostručila u prva tri meseca u odnosu na prethodnu godinu, na 133.000 jedinica. Sveukupno, Folksvagen je u prvom kvartalu prodao 2,4 miliona vozila, što je za 21 posto više nego lani.

Pored brenda Folksvagen, u sastavu ove nemačke grupe posluju i proizvođači luksuznih automobila Porše i Audi, kao i SEAT i Škoda.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.