U trendu

Ogromno interesovanje poslodavaca za program Moja prva plata

BAČKA PALANKA – Na javni poziv u okviru novog ciklusa programa „Moja prva plata“ javio se rekordan broj poslodavaca – njih oko 6.000, a u ponudi je 15.000 radnih mesta, izjavila je danas ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić.

Ona je danas u Bačkoj Palanci obišla kompaniju „Nektar“, koja učestvuje u programu „Moja prva plata“ od 2020. godine, a koja je, kaže, odličan primer uspešne primene tog programa.

Kisić je poručila da je cilj programa da se pruži prilika mladima koji su nepravedno bili zapostavljeni prethodnih decenija.

„Upravo na početku radnog veka, kada završimo školovanje, imamo najviše volje i snage za usavršavanje, i tada nam je potrebna podrška države“, rekla je Kisić.

Navela je da je u prethodna dva ciklusa, više od 18.000 mladih iskoristilo svoju šansu, a gotovo polovina, posle programa, dobila je stalni posao.

„Na javnom pozivu je nikada više kompanija, do sada 6.000. U ponudi je 15.000 radnih mesta. Zato pozivam mlade da se prijave u oktobru“, rekla je Kisić.

Direktor Nacionalna službe za zapošljavanje, koja već treću godinu operativno sprovodi program, Zoran Martinović rekao je da je u prvom ciklusu 40 odsto mladih našlo posao, ubrzo nakon završetka programa.

„Ovo je jedan od atraktivnijih programa koje nam je vlada ponudila, a letos je dobio i međunarodno priznanje u Briselu, u konkurenciji 23 zemlje Evrope, kao najinovatniji“, rekao je Martinović.

Direktor pravnih i korporativnih poslova u kompaniji „Nektar“ Vukašin Petković ukazao je da se mladima uvek posvećuje posebna pažnja.

„Ove godine podnosimo prijavu za više od 20 pozicija i nadamo se da će ti mladi ljudi jednog dana postati menadžeri i direktori u ovoj kompaniji. Značajno vreme smo posvetili da stvorimo četiri stručnjaka iz programa ‘Moja prva plata’, koje smo i stalno zaposlili“, istakao je Petković.

Jedna od onih koji su prošli praksu kroz „Moju prvu platu“ i dobili stalan posao u „Nektaru“ je i Ivona Avramović, koja, iz sopstvenog iskustva, preporučije svima da se prijave, u nadi da će ih njen primer podstaći u tome.

„Ovo je neprocenjivo iskustvo. Tokom programa sam imala priliku da znanja stečena tokom studija, primenim u oblasti ljudskih resursa. Program mi je omogućio da dođem na poziciju specijaliste za regrutaciju kadrova“, ispričala je Ivona i zahvalila se mentoru i timu koji su je, kaže, devet meseci podržavali.

Rok za prijavu poslodavaca za program „Moja prva plata“ ističe u četvrtak, a od 3. oktobra počinje prijava mladih koji žele da steknu prvo radno iskustvo, i trajaće do kraja tog meseca.

Tokom novembra, kandidati će se povezivati sa poslodavcima, a radna praksa će početi u decembru.

Od ove godine u programu mogu da učestvuju i studenti završnih godina fakulteta.

Mesečna novčana nadoknada povećana je za 15 odsto – mladima srednjeg obrazovanja, mesečno će se isplaćivati 25.000, a visoko obrazovanima 30.000 dinara.

Osim tog iznosa, koji isplaćuje Nacionalna služba za zapošljavanje, poslodavci mogu da isplate i dodatni novac.

Plaćena praksa traje devet meseci.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.