U trendu

Oko 70 odsto aluminijumskih limenki se reciklira

BEOGRAD – Više od 70 odsto materijala upotrebljenog za aluminijumske limenke reciklira se u nove proizvode, što je skoro duplo više od stakla i plastike, rezultati su studije o vrednosti reciklaže za jednokratnu ambalažu za piće sprovedenu na pet ključnih tržišta – Brazila, Kine, Evrope, Japana i SAD.

Međunarodni institut za aluminijum (IAI) je saopštio da ovo istraživanje na osnovu recikliranja tri ambalažna materijala za piće, aluminijuma, stakla i plastike, pokazuje da aluminijumske limenke najbolje podržavaju cirkularnu ekonomiju.

Prema rezultatima analiza u poređenju sa aluminijumskim limenkama, više staklenih i plastičnih boca završava na deponijama zato što se ne prikupljaju, a gubici u reciklažnom sistemu nakon prikupljanja su tri puta veći za PET i staklene boce nego za aluminijumske limenke.

Firma Eunomia Researć and Consulting je u ime IAI proučila podatke iz pet regiona, Brazila, Kine, Evrope, Japana i SAD, a podaci se odnose na gubitke pri obradi iskorišćenih aluminijumskih limenki, staklenih boca i plastičnih (polietilen tereftalat – PET) boca.

Takođe, podaci podrazumevaju i prikupljanje, sortiranje, ponovnu obradu i termičku obradu i reciklažu u zatvorenom ciklusu.

Potpredsednik za globalne poslove od javnog značaja u kompaniji Ball Corporation Ramon Aratija je rekao da nijedna ambalaža za piće nije u potpunosti dostigla pun potencijal kad je reč o cirkularnosti, ali da aluminijum nadmašuje staklo i plastiku (PET) u svim fazama sistema upravljanja otpadom.

Naveo je da su aluminijumske limenke najrecikliranija ambalaža za piće na svetu.

„Kad se aluminijumska limenka prikupi od potrošača, ima neprikosnovenu stopu efikasnosti sortiranja, ponovne obrade i ponovnog topljenja od 90 odsto, u poređenju sa staklom, koje ima 67 odsto i PET ambalažom – 66 odsto.“, poručio je Aratija.

Ocenio je da su ovi podaci naručito važni kada je u pitanju smanjenje ugljenika.

Direktor za strategiju i razvoj poslovanja kompanije Alumina Limited Endrju Vud kazao je da je broj aluminijumskih limenki, koje se prikupe nakon upotrebe, za oko 18 odsto viši u odnosu na PET boce i 28 odsto viši u poređenju sa staklom.

Istakao je da veći udeo PET i povratnih staklenih boca završava na deponijama ili u rečnim tokovima zato što se ne prikupljaju.

„To će u dekarbonizovanom svetu verovatno doprineti većoj potražnji i za recikliranim i za primarnim aluminijumom“, zaključio je Vud.

Sa masovnom proizvodnjom aluminijumskih limenki prva je počela Coors Brewing Company 50-tih godina prošlog veka kako bi poboljšala ukus piva, ali i ponudila održiviju ambalažu u odnosu na limenke od čelika, navedeno je u saopštenju.

Direktorka za scenarije i prognoze u IAI Marlen Bertram kazala je da je ovo istraživanje prva javna studija koja sveobuhvatno analizira obim reciklaže i gubitaka tri vrste ambalaže za piće u različitim regionima, kao i da bi ona mogla da unapredi stope recikliranja za sve materijale.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.