Onlajn prijava pomoćnih radnika i u turizmu, građevinarstvu

BEOGRAD – Prvi nacrt izmena i dopuna Zakona o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima, kojim bi model uveden u poljoprivredi bio proširen na nove sektore, mogao bi da bude spreman već do februara, a u primeni sredinom 2021. godine.

Kako saopštavaju iz NALED-a, ova mogućnost je najavljena na prvoj sednici vladine međuresorne radne grupe za izradu ovog propisa.

Razmotriće se mogućnost da poslodavci mogu po pojednostavljenoj elektronskoj proceduri da prijave sezonske i povremeno angažovane radnike u građevinarstvu, turizmu, ugostiteljstvu, poslovima u kući i kreativnim industrijama, gde postoji značajan obim rada na crno.

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević je rekla da brojke najbolje pokazuju koliko je bila uspešna sprovedena reforma.

„U prvoj godini primene elektronskog sistema prijave radnika na sezonskim poslovima u poljoprivredi, broj registrovanih sezonaca povećan je sa 3.500 na nešto više od 26.600. Tokom 820.000 dana angažovanja, za njih su plaćeni porezi i doprinosi od 250 miliona dinara, a novi sistem koristilo je 311 poslodavaca“, rekla je ona.

Dodala je da su Vlada Srbije i resorno ministarstvo vođeni tim rezultatima prepoznali potrebu da se reforma proširi i na sektor građevine, turizma i ugostiteljstva, pomoći u kući.

Britanska ambasada, putem Fonda za dobru upravu Vlade Ujedinjenog Kraljevstva, podržaće proširenje sistema kroz projekat „Promocija ekonomskog razvoja i dobrog upravljanja kroz uvođenje pojednostavljenog modela zapošljavanja neformalnih radnika“, koji će sprovesti NALED.

Direktorka za regulatornu reformu u NALED-u Jelena Bojović istakla je da je neformalno zapošljavanje jedan od ključnih generatora sive ekonomije.

„Kao i kod poljoprivrede cilj nam je da zaštitimo radnike, da im bude plaćeno penzijsko i deo zdravstvenog osiguranja. Takođe i da olakšamo poslodavcima tako što će prijavu moći da urade putem portala ili mobilne aplikacije, uz plaćanje stimulativnog fiksnog iznosa za poreze i doprinose i da država bude u dobitku“, rekla je Bojović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.