Pčelarstvo kao profitabilno zanimanje

U Srbiji se godišnje proizvede od 5.000 do 9.000 tona meda, od čega se izveze od jedne do dve trećine u zemlje EU, Severne Afrike, Indije i Japana, istaknuto je u Kruševcu na skupu „Pčelarstvo u Srbiji“ .

Na skupu, koji je organizovao Odbor Srpske akademije nauka i umetnosti za selo je, kako je saopšteno, procenjeno da devizni priliv od izvoza meda može biti veći od ostvarenog od izvoza maline i mesa.

Po podacima iz 2012. u Srbiji je bilo registrovano 673.651 košnicu u posedu 15.020 pčelara, istaknuto je na skupu i ukazano da je „med proizveden u Srbiji izuzetno kvalitetan i tražen u Norveškoj i zemljama EU“.

Foto: BusinessHelper/Pixabay.com

Foto: BusinessHelper/Pixabay.com

„Od nedavno je za njegovu potrošnju primećena velika zainteresovanost arapskih zemalja“, rečeno je na skupu održanom od 24. do 26. septembra, saopštio je Odbor SANU za selo.

Ocenjeno je i da pčelarstvo u Srbiji postaje sve profitabilnije zanimanje, „pa stoga nije više samo hobi već i profesionalno zanimanje“.

Ukazano je i da osnivanjem i registracijom izvoznih obejakta za prodaju meda u zemljama EU, raste potražlja za ovom hranom proizvedenim u Srbiji gde je cena višestruko veća nego u Srbiji.

Da bi se to realizovalo potrebni su dodatni sistemski i finansijski podsticaji za razvoj i unapređenje pčelarstva u Srbiji, istaknuo je na skupu.

Ocenjeno je i da je širom društvenom akcijom potrebno napraviti plan da se u roku od pet godina poveća broj pčelinjih košnica na milion i proiizvodnja meda da se stabilizuej na 10.000 tona godišnje.

Ukazano je i da je najveći svetski proizvođač meda Kina u kojoj se godišnje proizvede 450.000 tona, a da je u Evropi to Španija gde se proizvede 30.000 tona meda.

„Najveći potrošač meda u Evropi je Nemačka sa prosečnih 1.100 gram po čoveku godišnje, zatim sledi Francuska sa 600, Italija i Srbija sa po 300 grama po žitelju“, istaknutno je na skupu.

(Tanjug)

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Oznake