U trendu

Pčelarstvo kao profitabilno zanimanje

U Srbiji se godišnje proizvede od 5.000 do 9.000 tona meda, od čega se izveze od jedne do dve trećine u zemlje EU, Severne Afrike, Indije i Japana, istaknuto je u Kruševcu na skupu „Pčelarstvo u Srbiji“ .

Na skupu, koji je organizovao Odbor Srpske akademije nauka i umetnosti za selo je, kako je saopšteno, procenjeno da devizni priliv od izvoza meda može biti veći od ostvarenog od izvoza maline i mesa.

Po podacima iz 2012. u Srbiji je bilo registrovano 673.651 košnicu u posedu 15.020 pčelara, istaknuto je na skupu i ukazano da je „med proizveden u Srbiji izuzetno kvalitetan i tražen u Norveškoj i zemljama EU“.

„Od nedavno je za njegovu potrošnju primećena velika zainteresovanost arapskih zemalja“, rečeno je na skupu održanom od 24. do 26. septembra, saopštio je Odbor SANU za selo.

Ocenjeno je i da pčelarstvo u Srbiji postaje sve profitabilnije zanimanje, „pa stoga nije više samo hobi već i profesionalno zanimanje“.

Ukazano je i da osnivanjem i registracijom izvoznih obejakta za prodaju meda u zemljama EU, raste potražlja za ovom hranom proizvedenim u Srbiji gde je cena višestruko veća nego u Srbiji.

Da bi se to realizovalo potrebni su dodatni sistemski i finansijski podsticaji za razvoj i unapređenje pčelarstva u Srbiji, istaknuo je na skupu.

Ocenjeno je i da je širom društvenom akcijom potrebno napraviti plan da se u roku od pet godina poveća broj pčelinjih košnica na milion i proiizvodnja meda da se stabilizuej na 10.000 tona godišnje.

Ukazano je i da je najveći svetski proizvođač meda Kina u kojoj se godišnje proizvede 450.000 tona, a da je u Evropi to Španija gde se proizvede 30.000 tona meda.

„Najveći potrošač meda u Evropi je Nemačka sa prosečnih 1.100 gram po čoveku godišnje, zatim sledi Francuska sa 600, Italija i Srbija sa po 300 grama po žitelju“, istaknutno je na skupu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar