U trendu

Penzionerima po 100 evra od 15. maja, ostali se izjaĆĄnjavaju?

Ministar finansija Srbije Sinaơa Mali rekao je da je mera pomoći građanima dobra, jer će se svakako vratiti u privredu Srbije.

„Mi ćemo sutra na sednici Vlade usvojiti rebalans budĆŸeta koji će uključiti sve ove ekonomske mere i već prve nedelje maja kreće isplata minimalaca. Takođe usvajamo uredbu o 100 evra svakom građaninu Srbije. Automatski svim penzionerima, 1,7 miliona, i svima koji primaju socijalnu pomoć ćemo automatski uplatiti po 100 evra. Počinjemo od 15. maja, a onda ćemo preostalim punoletnim građanima dati mogućnost da se prijave da li ĆŸele 100 evra“, rekao je Mali za TV Pink.

Dodao je da će se to potvrđivati telefonom, jer je prethodnih dana čuo da mnogi ne ĆŸele tu pomoć.

Ministar je istakao da je Srbija gledala da se bori za svako radno mesto i da pomogne malim preduzećima kojima je pomoć potrebna.

„Ceo svet se suočava sa najvećom ekonomskom krizom ikada, mi smo izaĆĄli sa jakim, snaĆŸnim i sveoobuhvatnim merama podrĆĄci privredi“, rekao je on za televiziju Pink, prenosi portal b92.

On je kazao da je Srbija u roku od 12 dana izaĆĄla sa merama podrĆĄke privredi, i to sa 600,8 milijardi dinara, ĆĄto je polovina njenog godiĆĄnjeg budĆŸeta.

„Samo ĆĄest zemalja izaĆĄlo je s takvim velikim merama, samo SAD, Kina, Francuska, Nemačka, Velika Britanija i moĆŸda joĆĄ neka zemlja, i Srbija“, rekao je Mali.

Prema njegovim rečima, drĆŸava je zbog ekonomske snage mogla da preuzme teret krize.

„Ne bi bilo ĆĄanse za te mere da nismo sproveli i reforme, da imamo snagu da sa 5,1 milijarde evra podrĆŸimo naĆĄu ekonomiju da prebrodi ovu krizu“, rekao je Mali.

On je poručio privrednicima da očekuje od njih da pomoć iskoriste.

„A onda ćemo zajedno, polako, kako se granice budu otvarale, kako se privreda bude kretala, da vidimo da li negde moĆŸemo joĆĄ da pomognemo“, poručio je Mali.

Prema njegovim rečima, mere su zajednički donete, uz „jedinstvo i solidarnost“ koje je potrebno sada izvući iz sebe.

„Mi se borimo na dva fronta, jedan nam je borba za ekonomiju, a drugi za ĆŸivote“, kazao je ministar dodao da Srbija uspeva na ta oba fronta prevashodno zahvaljujući predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Mali je rekao da se u SAD i drugim zemljama govori o tome da ekonomija ĆĄto pre mora da se otvori, te da je potrebno, atletskim rečnikom rečeno, da „uđemo u pucanj“.

„Da budemo spremni ovim merama i da u pucanj krenemo i ĆĄto pre krenemo da trčimo“, rekao je Mali.

Kako je naveo, već strane firme iz Francuske i Nemačke zovu da pitaju kada će privreda početi sa radom u Srbiji zbog firmi koje ovde rade za njih.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.