U trendu

Peskov: Odgovor Rusije na limitiranu cenu nafte zaštitiće naše interese

MOSKVA – Moskva je obećala da će njen odgovor na zapadno ograničenje cene ruske nafte biti takav da na najbolji način zaštiti interese Rusije, poručio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov u današnjem intervjuu za list Izvestija.

„Pričamo o mogućoj destabilizaciji globalnog energetskog tržišta, o tekućoj veštačkoj promeni tržišnih odnosa, ne govorimo o procesu tržišnog određivanja cena. To umnožava probleme za stabilnost tržišta čak i u srednjem roku. Odgovor Rusije će bez sumnje na najbolji način zaštititi njene interese“, rekao je on, prenosi Taš.

Na pitanje kada će Rusija odgovoriti na postupke Zapada, Peskov je odgovorio: „U toku je ekspertska diskusija koja se privodi kraju i nadam se da će uskoro biti objavljena odluka šta će Rusija uraditi kao odgovor na takve apsolutno apsurdne korake sa našeg stanovišta“.

Zemlje G7, EU i Australija dogovorile su se da od 5. decembra uvedu gornju granicu od 60 dolara po barelu na rusku naftu koja se transportuje morskim putem.

Pored toga, 5. februara 2023. će u EU stupiti na snagu i ograničenja cena za ruske naftne derivate, a nivoi limita će biti utvrđeni kasnije.

Taš podseća da je 5. decembra takođe stupila na snagu odluka o embargu na isporuku ruske nafte zemljama EU, ali da ona ne obuhvata isporuke naftovodom Družba u Mađarsku, Slovačku i Češku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.