U trendu

PKS: Potrebne podsticajne mere za razvoj stočarstva

Privrednici će od Vlade Srbije zatražiti da preduzme mere koje će podstaći razvoj stočarstva, saopštila je danas Privredna komora Srbija.

Na sednici Odbora Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda ukazano je da su cene energenata, hrane za životinje, mineralnih djubriva, zaštitinih sredstava i transporta, višestruko uvećane u protekle dve i po godine, zbog pandemije i odnedavno ukrajinske krize, što je uslovilo smanjenu proizvodnju stočarskih proizvoda.

Privrednici predlažu da se preispitaju zalihe kukuruza i svih žitarica i uljarica neophodnih za proizvodnju hrane za životinje i utvrde potrebne količine za domaće tržište.

Takodje traže da se intenzivnije radi na smirivanju cena, da se smanje stope PDV-a na sve proizvode koji se koriste u ishrani životinja i podstakne rešavanje akciza za energente koji se koriste u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji i uspostavi sistem prioritetnog pristupa robnim rezervama kukuruza kako bi se stabilizovala stočarska proizvodnja, navodi s eu saopštenju PKS.

Po podacima zvanične statistike, na kraju prošle godine broj goveda u odnosu na kraj 2020. dodatno je opao za tri odsto, svinja za gotovo četiri odsto, koza za 3,6 procenata, dok je neznatno povećan ukupan broj ovaca i živine.

U poslednje tri godine manji je ukupan broj goveda za 38.000, svinja za 115.000, živine za 430 hiljada komada, dok je broj ovaca uvećan za deset hiljada.

U proizvodnji mesa poslednje tri godine nema većih odstupanja, ali se s kraja prošle i početkom ove godine beleži pad u proizvodnji mesa za 9,3 odsto, mlečnih proizvoda 15 odsto, ribe za trećinu, hrane za životinje gotovo 15 procenata, dok je rast proizvodnje zabeležen kod pilećeg mesa za tri odsto.

Pad u proizvodnji sirovog mleka u poslednje tri godine je 2,4 odsto.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar