PKS: Razmena sa Nemačkom više od pet milijardi evra

BEOGRAD – Direktorka sektora za međunarodne ekonomske odnose Privredne komore Srbije (PKS) Jelena Jovanović rekla je, uoči sutrašnje posete predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić Berlinu, da će ove godine spoljnotrgovinska razmena sa Nemačkom, preći pet milijardi evra, ukoliko se nastavi trend koji se beleži od početka godine.

Razmena sa Nemačkom u poslednjih pet godina raste i to za šest, sedam odsto na godišnjem nivou, navela je Jovanovć i dodala da je u prvih šest meseci ove godine u odnosu na isti period prošle godine razmena sa Nemačkom porasla za 4,3 procenta.

„To znači da smo izvezli u prvih šest meseci ove godine više od milijardu evra, a uvezli smo 1,46 milijardi evra. Ako se bude nastavio trend ove godine prvi put ćemo preći spoljnotrgovinsku razmenu od pet milijardi evra. Prošle godine iznosila je 4,88 mliijardi evra“, rekla je Jovanović.

Nemačka se, dodala je, nalazi na četvrtom mestu po direktnim stranim investicijama i otvorila je više od 50.000 radnih mesta.

„Naše visoko tehnološke kompanije sve više sarađuju sa nemačkim. Oni su prepoznati u Evropi po ‘brendiranju’ visoke tehnologije u industriju 4.0 i upotrebi novih tehnologija u proizvodnim procesima. Dakle, donose nove trendove, a naše kompanije stiču uskisva na najnovijim tehnologijama“, rekla je Jovanović.

Precizirala je da su nemačke kompanije od 2010. godine do 2018. godine investirale 1,48 milijarde evra.

(Tanjug)

Napišite komentar