U trendu

PKS: U Kragujevcu se osniva prvi Centar za zelenu ekonomiju u Srbiji

Univerzitet u Kragujevcu, uz podršku Privredne komore Srbije (PKS), osniva istraživačko-konsultantski Centar za zelenu ekonomiju, prvi u Srbiji, kao podršku privredi i kompanijama da se lakše suoče sa izazovima zelene tranzicije, objavila je danas PKS.

Kako je saopšteno, to je potvrđeno potpisivanjem Memoranduma o saradnji između kragujevačkog univerziteta i PKS, u Rektoratu u Kragujevcu, kojim su su definisane zajedničke aktivnosti na ovom projektu.

Cilj je da se, kroz edukacije i treninge koji će biti organizovani pod okriljem Centra, kontinuirano unapređuje znanje stručnjaka u ovoj oblasti, koji bi bili podrška kompanijama da se lakše prilagode promenama u domenu zakonske regulative i svim drugim izazovima zelene agende.

Praksa je pokazala da je velikom broju kompanija neophodna visokoprofesionalna i multidisciplinarna konsultantska podrška u domenu cirkularne ekonomije, dekarbonizacije poslovnih i tehnoloških procesa i proizvoda, servisa karbonskog računovodstva, energetske efikasnosti, saopštila je PKS.

Zato će, istaknuto je, Centar za zelenu ekonomiju biti pravi odgovor na ekonomsko – tehnološke izazove aktuelnog vremena sa kojima se domaća privreda suočava.

Direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju PKS Mihailo Vesović naglasio je da će konsultantske podrške Centra biti značajne kompanijama u procesu prilagođavanja zelenoj agendi.

Ukazao je na interes PKS da otvori kancelariju u centrima izvrsnosti Univerziteta u Kragujevcu koji su u izgradnji, sa ciljem inteziviranja saradnje nauke i privrede, operacionalizacije procesa osnivanja Naučno-tehnološkog parka u Kragujevcu i realizacije dela aktivnosti Centra za zelenu ekonomiju, pri Univerzitetu u Kragujevcu.

Rektor Univerziteta u Kragujevcu Nenad Filipović istakao je da je Centar značajan za zelenu ekonomiju i za razvoj novih kurikuluma zasnovanih na potrebama privrede.

Najavio je i početak realizacije kratkog, jednosemestralnog, programa na Univerzitetu Kragujevac za konsultante za cirkularnu ekonomiju.

Na sastanku u Rektoratu kragujevačkog univerziteta najavljeno je formiranje stručnih timova za podršku privrednim subjektima, zajedničko ili pojedinačno apliciranje za nacionalne, regionalne i EU fondove i projekte, zajednička realizacija okruglih stolova i panela sa privrednim subjektima, kao i edukacije i prenošenje znanja organizivanjem obuka i pružanjem komplementarnih konsultantskih usluga.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.