U trendu

Plan je da se izgradi 360 km kanalizacije u Kragujevcu

KRAGUJEVAC – Ministar građevinarstva i infrastrukture Tomislav Momirović obišao je danas radove na izgradnji kanalizacione infrastrukture i poručio da je zadovoljan dinamikom ovih radova u Kragujevcu.

Istakao je da su pored lokacije u Beloševcu, radovi pokrenuti na još tri lokacije.

„U ovaj fazi gradimo nešto manje od 50 km kanalizacione infrastrukture, a plan je da izgradimo ukupno 360 km. Da rešimo veliki ekološki problemi i da Kragujevac bude grad moderne komunalne infrastrukture. Da najveći deo građana prikačimo na kanalizaciju, posle toga da izgradimo postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda kako bi eko standard podigli na nivo Zapadne Evrope“, rekao je on.

Radove je obišao sa gradonačelnikom Kragujevca Nikolom Dašićem kome se zahvalio na dobroj saradnji.

„Zadovoljan sam dinamikom radova, znam da ima puno problema, pre svega kada govorimo o imovini i nelegalnim objektima, ali problemi su deo svakog projekta. Ne treba da tražimo opravdanja, moramo da ih brzo rešavamo, a mrežu izgradimo zbog građana Kragujevca“, rekao je Momirović.

Ocenio je da je ovoj Vladi Srbije i političkom sistemu, gradonačelniku stavljeno u amanet da izgrade infrastrukturu čija gradnja je propuštena u prethodnim decenijama.
“ Građani Kragujevca treba da znaju da ćemo mi završiti i ovaj, i sve druge projekte, i to je apsolutni prioritet Vlade Srbije i predsednika Aleksandra Vučića“, rekao je Momirović.

Ulica Brđanska je jedna od ulica prvog prioriteta u kojoj se realizuju radovi iz projekta Čista Srbija na teritoriji grada Kragujevca.

Prema sadašnjoj dinamici ocena je da će radovi biti završeni pre definisanog roka.

U gradu Kragujevcu u okviru projekta Čista Srbija biće izgrađeno više od 330 kilometara kanalizacione mreže i tri postrojenja za preradu otpadnih voda koja će obuhvatiti 206.500 stanovnika.

Ukupna vrednost projekta za kanalizacionu mrežu i postrojenja za preradu otpadnih voda u gradu Kragujevcu je 190,4 miliona evra.

Izgradnja prve faze počela je novembra 2021. godine.

U okviru projekta Čista Srbija u gradu Kragujevcu radi se i sanacija postojećeg centra za upavljanje otpadom i izgradnja novog regionalnog centra za upravljanje otpadom u vrednosti od 44,4 miliona evra.

Tom centru težiće okolni Aranđelovac, Knić i Rekovac koji će deponovati čvrst komunalni otpad u Kragujevac.

Biće izgrađeno i postrojenje za termovalorizaciju u vrednosti od 76,5 miliona evra za proizvodnju električne energije kroz sagorevanje čvrstog komunalnog otpada.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.