U trendu

Pljevaljski rudnik izvoziće Srbiji 500 tona uglja dnevno

BEOGRAD – Rudnik uglja Pljevlja i Elektroprivreda Srbije uspostavili su saradnju koja podrazumeva isporuku Srbiji oko 500 tona uglja dnevno, potvrđeno je Tanjugu u EPS-u.

Dogovor su na sastanku u Beogradu, 31. marta, postigli v.d. direktora EPS-a Miroslav Tomašević i izvršni direktor Rudnika uglja Pljevlja Milan Lekić.

Kalorijska vrijednost uglja za koju je EPS zainteresovan kreće se od 7.500 do 8.000 kJ/kg, prenosi CdM.

Kada je reč o ceni i transportu, te kategorije biće zvanično definisane u narednom periodu.

Izvršni direktor Lekić je rekao da cena svakako neće biti manja u odnosu na postojeću cenu po kojoj se ugalj distribuira Termoelektrani Pljevlja (TEP), iako je reč o uglju manjeg kvaliteta u odnosu na onaj koji se isporučuje TEP, te da će troškovi transporta u potpunosti pasti na teret EPS-a.

„Tokom ove kalendarske godine načelno je dogovoreno da se isporuči oko 300.000 tona uglja, sa tendencijom da ta količina ubuduće bude povećana. Dogovoreno je da Rudnik uglja Pljevlja u narednom periodu formira cenu i da se podrobnije definišu svi elementi saradnje. Prema određenim pretpostavkama, u planu je da se na dnevnom nivou isporučuje oko 500 tona uglja“, naveo je Lekić.

Kako je dodao, troškovi transporta prema Prijepolju ili Lazarevcu, u zavisnosti od definitivne odluke gde će biti distribuiran ugalj, biće u potpunosti pokriveni od strane EPS-a.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar