U trendu

Počela druga faza modernizacije Kostolca

Elektroprivreda Srbije i kineska kompanija CMEC počeli su danas montažu savremenog BTO sistema, rotornog bagera, na površinskom kopu Drmno u Kostolcu, čime je počela druga faza modernizacije Termoelektrane Kostolac, a vrednost celog projekta je 715,6 miliona dolara.

Radovi na montaži rotornog bagera, koji je deo projekta izgradnje trećeg bloka u Termoelektrani Kostolac B od 350 megavata, počeli su u prisustvu ministra rudarstva i energetike Aleksandra Antića, koji je istakao da je to značajan dan za Srbiju i energetski sistem naše zemlje, kao i da će to biti prvo veliko energetsko postrojenje koje će Srbija dobiti posle tri decenije.

Blok B bi trebalo da bude završen 2020. godine.

Reč je o šestom rotornom bageru čija je vrednost 123 miliona dolara, a sakojim se stvaraju uslovi za poboljšanje proizvodnje uglja na kopu Drmno sa sadašnjih devet na 12 miliona tona godišnje. Kompletan posao vodi kineska kompanija CMEC sa svojim podizvođačima među kojima su nemački Krup, austrijski Sandvik i srpske firme iz oblasti elektrogradnje i mašinogradnje.

Vršilac dužnosti direktora EPS Milorad Grčić naglasio je da EPS otvara novo razvojno poglavlje u kostolačkom ugljenom basenu koje je od velikog značaja za energetsku stabilnost Srbije.

Ukupna vrednost druge faze projekta modernizacije Kostolca, koji podrazumeva izgradnju novog bloka i proširenje kopa Drmno, vredna je 715.6 miliona dolara, od čega je kredit kineske Eksim banke 608 miliona dolara, a preostali novac obezbeđuje EPS iz svojih sredstava.

Ministar rudarstva i energetike Alksandar Antić izjavio je da će Srbija dobiti „prvo veliko postrojenje nakon tri decenije“. On je istakao da će novi Blok snage 350 megavata biti značajan za energetsku sigurnost Srbije i da moramo da gradimo velike objekte za ubrzani razvoj Srbije. Antić je rekao da će novi BTO sistem povećati proizvodnju uglja na kopu Drmno sa devet na 12 milona tona uglja godišnju.

Ministar je istakao da će u montaži učestvovati domaće firme u montaži BTO sistema (bager, traka i odlagač), kao Goša montaža iz Smederevske Palanke. To je dokaz, kako kaže, da naše domaće firme mogu da rade rame uz rame sa velikim svetskim kompanijama. Antić je kazao da će do kraja 2019. biti stvoreni novi preduslovi za prozvodnju uglja u Srbiji,a da će novi Blok B u Kostolcu biti gotov 2020. godine.

Direktor EPS-a Milorad Grčić je naglasio da nova oprema garantuje budućnost Požarevca i celog tog regiona, kako sa socijalnog tako i energetskog aspekta. On je naglasio da je sličan bager pre oko godinu dana dobila Kolubara i da je reč o najsavremenijim sistemima. Grčić je kazao da će se investicija u novi bager na kopu Drmno isplatiti za pet godina i da je njegov miminalan radni veck 39 godina, a uglavnom oko pola veka.

On je naglasio da su kop Drmno i Kolubara najznačajniji u Srbiji za proizvodnju uglja, a samim tim i za proizvodnju električne energije.

„Kostolac i Kolubara imaju obezbeđenu budućnost najmanje u narednih pola veka“, rekao je Grčić.

Ambasador Kine u Beogradu Li Mančang je zahvalio Vladi Srbije, ministru Antiću i angažovanju premijera Aleksandra Vučića koji je omogućio ovaj veliki početak realizacije druge faze modernizacije projekta. On je rekao da će kineski partner ispoštovati postavljeni rok i svoje obaveze.

„Očekujem da uskoro počne realizacije i drugih projekata koje će Srbije realizovati sa Kinom u narendom periodu“, poručio je ambasador Li. On je rekao da je došlo do novog nivoa u odnosima dve zemlje nakon posete predsedika Kine Si Đinpinga Srbiji prošle godine.

Li je izrazio očekivanje da će u Srbiju doći veći broj kineskih investitora i turista.

„Kinezi vole Srbiju“, naglasio je ambasador, poželevši građanima Srbije srećnu novu pravoslavnu godinu i novu godinu po kineskom kalendaru 27. januara.

Na kopu Drmno biće postavljen bager – traka – odlagač koji se sastoji od rotornog bagera kapaciteta 6.600 kubnih metara jalovine na sat, osam transportera sa trakom širine dva metra, 12 kilometara dugog transportnog sistema i odlagača kapaciteta 8.500 kubnih metara na sat i dve nove trafo stanice. Sada je počela montaža bagera, u februaru kreću poslovi na montaži odlagača, a potom slede aktivnosti na montaži pogonskih stanica, transportnog sistema i izgradnji trafo stanice.

Predstavnik CMEC-a Zigang Tong je rekao da će ta firma ispoštovati postavljeni rok i da će realizovati projekat po najvišim standardima, kao i da su doveli najbolji menadžment.

Predstavnik firme Tisen Krup Tomas Jabs je istakao da je taj projekat veoma značajan za snabdevanje energije u Srbiji i da je saradnaj tri zemlje, Srbije, Kine i Nemačke, sve bolja. On je rekao da je Krup počeo da sarađuje sa Srbijom još 1951. godine,kada je Srbiji isporučeno 18 rotornih bagera i 14 odlagača.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.