U trendu

Počela izgradnja T. toka ka Subotici, širi se Banatski dvor

BEOGRAD – Izgradnja prve deonice gasovoda „Turski tok“ ka Šajkašu u Subotici, zvanično je počela u petak, a u planu je i proširenje podzemnog skladišta gasa „Banatski dvor“, pišu beogradski mediji.

Gasovod „Turski tok“ ulazi u Srbiju kod Zaječara, a izlazi kod Horgoša i dalje ide u Mađarsku.

Jedan krak ići će prema Republici Srpskoj, gde će se transportovati oko milijardu kubika gasa, a jedan od Gospođinaca, kako bi se gas iz „Turskog toka“ iskoristio i za punjenje „Banatskog dvora“, piše „Politika“.

Krak prema Hrvatskoj nije u planu, već će se cevi završavati u Mađarskoj.

Proširenje „Banatskog dvora“, kako piše „Politika“, počeće narednog meseca i ubuduće će se skladištiti 750 miliona kubika gasa, umesto sadašnjih 350, čime će Srbija i u najhladnijim danima moći da pokrije potrebe za gasom. Tako će se dnevno utiskivati oko 10 miliona kubika gasa.

Prema pisanju „Vecernjih novosti“, vrednost posla vezanog za proširenje „Banatskog dvora“, u kome će učestvovati i srpski i ruski partner, iznosi oko 70 miliona dolara.

„Novosti“ podsećaju da je ovo podzemno skladište zajednička kompanija u kojoj „Srbijagas“ ima 49 odsto vlasništva, a ruski „Gasprom“ 51 procenat.

Kako navodi „Politika“, ako bude više gasa, u planu je da se gradi skladište u Itebeju, kapaciteta oko milijardu kubika i još jedno kod Pančeva.

Ovaj gas iskoristio bi se za izgradnju gasnih elektrana u Beogradu, Nišu i Pančevu.

Narednih dana u planu je dalje postavljanje cevi od Velike Plane, u dužini od 55 kilometara, ka Kovinu. Jedan izlaz planiran je i kod Ćuprije. Više od pola zemljišta već je pripremljeno za kopanje, a dobijene su i građevinske dozvole.

Gasovod će se dalje nastaviti od Kovina do Šajkaša, u dužini od 112 kilometara, gde je takođe pola terena očišćeno i spremno da se cevi postave.

Vlasnik gasovoda je srpsko-ruska firma „Gastrans“, koja finansira ceo projekat, dok je ruska kompanija IDC dobila posao na tenderu za izvođenje radova, a veliki broj domaćih kompanija dobiće posao upravo preko njih i „Srbijagasa“, navodi „Politika“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar