U trendu

Poceli pripremni radovi na izgradnji novog mosta preko Dunav

NOVI SAD – Ministar građevinartstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i v.d. direktora „Koridora Srbije“ Aleksandar Antić, obišli su danas gradilište novog mosta preko Dunava u Novom Sadu, koji će biti deo obilaznice oko Novog Sada.

Momirović je ocenio da je projekat obilaznice sa mostom preko Dunava, koje gradi kineska kompanija CRBC, najveći razvojni projekat za Novi Sad, jer će dovesti veliki broj investicija u narednim godinama.

„Mostovi spajaju ljude, a Novi Sad postaje grad mostova koji je doživeo neverovatan razvoj u prethodnom periodu“, istakao je Momirović.

Zaključio je da je ekonomija Srbije jaka i stabilna i da nam upravo to daje snagu da krenemo sa ovakvim investicijama.

„Ovaj most je trebalo da bude izgrađen još šezdesetih godina, i mi ćemo kao Vlada nakodnaditi sve ono što je propušteno u prethodnim decenijama. Završićemo ovaj most, završićemo Fruškogorski koridor, brzu prugu koja spaja Beograd, Novi Sad i Suboticu sa Budimpeštom i omogućiti svim građanima da imaju najsavremeniju infrastrukturu“, rekao je Momirović.

Gradonačelnik Vučević istako je da je Grad Novi Sad spreman da pruži podršku svim radovima kroz svoje stručne službe, jer je ovo pre svega gradski most.

„Iz Sremske Kamenice kreće izgradnja privremenog mosta preko koga će se realizovati izgradnja glavnog mosta, a istovremeno nastavljamo sa rešavanjem imovinsko-pravnih odnosa na bačkoj strani i pripremama pristupnih saobraćajnica. Smatram da sam preuzeo štafetu od naših prethodnika, koji su još 1963. godine u gradskom Generalnom urabnističkom planu predvideli most na ovoj lokaciji i stoga sam danas ponosa“, rekao je Vučević.

On se nada da buduće generacije neće morati da čekaju još šest decenija na nove mostove i da neće biti apsurdnih poruka iz Novog Sada da je neko protiv mostova, jer to nije pitanje stranke, politike i glasanja, već je stvar razvoja grada.

„Hvala Vladi i predsedniku što su prihvatili da finansiraju ovaj projekat Grada Novog Sada, jer bez podrške, to za nas ne bi bilo izvodljivo“, rekao je Vučević.

Antić je prilikom obilaska gradilišta naglasio da će se gradnja mosta odvijati sa privremenog mosta, jer je to način rada kompanije CRBC, da se prvo postavi privremena konstrukcija sa koje se izvode građevinski radovi, a potom nastupa izgradnja.

„U Novom Sadu de fakto imamo dva gradilišta, dva mosta, a vrlo brzo ćemo obići i te radove, koji se nalaze nekoliko kilometara odavde, tačnije kod Petrovaradina prema Kaću, gde se radi na izgradnji mosta koji je deo projekta Fruškogorskog koridora. Uveren sam da će kompanija CRBC apsolutno odgovoriti zadatku koji ima na ovom projektu, a očekujemo da počnu radovi na sremskoj strani, na privremenoj mostovskoj konstrukciji u naredne dve nedelje“ rekao je Antić.

Komercijalni ugovor o projektovanju i izvođenju radova na izgradnji obilaznice oko Novog Sada sa mostom preko Dunava potpisan je krajem marta ove godine.

Obilaznica oko Novog Sada sa mostom preko Dunava biće dužine 2,4 kilometra, do čega će mosta biti dug 887 metara, a čcitav posao je vredan 175,5 miliona evra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar