U trendu

Političke tenzije mogu uticati na ekonomske reforme u CG

PODGORICA – Crna Gora je na međunarodnom tržištu krajem septembra emitovala obveznice u vrednosti od 500 miliona evra, po kamatnoj stopi od 2,55 odsto, a u brošuri koja je pratila emisiju obveznica kojom su rukovodile banke aranžeri Banca IMI s.p.a., Citigroup, Erste group i Societe Generale, navedeni su ključni rizici na koje investitori treba da obrate pažnju.

Reč je o brošuri Ministarstva finansija, ali u dokumentu nije precizno navedeno ko je njegov autor, prenosi podgorički portal Vijesti i dodaje da su ranije brošure države pripremali pravni savetnici, najčešće londonska kompanija Linklejters.

U analizi rizika navodi se da problemi sa korupcijom, pranjem novca i organizovanim kriminalom mogu dovesti do kašnjenja ili čak do prekida procesa pridruživanja EU.

„Crna Gora možda neće ući u EU skoro ili u srednjem roku, ili uopšte neće postati članica, što bi moglo biti nepovoljno za ekonomiju i sposobnost Crne Gore da otplaćuje glavnicu i kamatu na emitovane obveznice“, navodi se u brošuri i podseća da je zemlja do sada otvorila 32 od ukupno 33 poglavlja, a da je privremeno zatvorila samo tri.

U pogledu političkog kriterijuma period od prošle godine je obeležen niskim poverenjem u izborni sistem koji, kako se navodi, mora biti revidiran na obiman i sveobuhvatan način. Navodi se i da ulaganje u obveznice Crne Gore nosi visoki stepen rizika.

„Ulaganja u hartije od vrednosti na tržištima u nastajanju, poput Crne Gore, podložna su većem riziku u odnosu na zemlje sa razvijenijom tržišnom ekonomijom i zrelijom politikom i pravnim sistemom“, navodi se u brošuri i dodaje da političke tenzije mogu uticati na sprovođenje ekonomskih reformi u Crnoj Gori.

Napominje se da visok udeo stranog vlasništva u crnogorskom bankarskom sistemu čini sistem ranjivim, a nepovoljna je stavka i visoka nezaposlenost.

Jedan od rizika je, kako se ukazuje, i visok javni dug koji će, ako i dalje bude rastao kako bi se finansirao budžetski deficit, dovesti do toga da Crna Gora neće moći da servisira javni dug i neće biti u mogućnosti da otplaćuje glavnicu i kamatu na obveznice.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar