U trendu

Poljoprivrednici koji su krenuli u Beograd vracaju se kucama

BEOGRAD – Deo poljoprivrednika koji su danas popodne krenuli traktorima iz Šumadije ka Vladi Srbije sa namerom da protestuju, vraćaju se kućama nakon što su dobili pismenu potvrdu iz vlade da će ispuniti danas postignut dogovor o ceni suncokreta.

To je za Tanjug rekao Milan Milošević iz Rače koji se sa ostalim poljoprivrednicima koji su krenuli za Beograd i zaustavili se u Velikoj Plani kada su čuli vest da je dogovor postignut, i onda odlučili da sačekaju potvrdu iz Vlade kojom im se garantuje da će dogovor biti ispunjen.

Potvrda im stigla elektronskim putem, a oni su krenuli nazad svojim kućama.

„Vraćamo se kućama da konačno vidimo svoje porodice. Nećemo da budemo u dugovima i u minusu, mi smo zadovoljni i kad smo na nuli“, kazao je Milošević.

Poljoprivrednici iz Rače Kragujevačke, Lapova i Batočine krenuli su danas za Beograd magistralnim putem preko Smederevske Palanke i Smedereva, pre nego što je postignut dogovor u vladi o ceni suncokreta, a zaustavili su se u Velikoj Plani gde su čekali da dobiju pismenu potvrdu o postignutom dogovoru.

Prema finalnom dogovoru koji je parafirala Vlada Srbije, konačna cena suncokreta ka poljoprivrednim proizvođačima iznosi 73 dinara po kilogramu, a isplata je dogovorena do 15. oktobra tekuće godine.

Istim dogovorom, ograničena je marža posrednika na maksimum 2,6 dinara, dok trošak transporta robe od otkupnog mesta do uljare, snose same uljare.

Što se tiče goriva, podsticaj u narednom periodu iznosiće 20 dinara po litri, za 50 litara po hektaru, dok će se premija za mleko za jedan kvartal u 2022. godini povećati na 15 dinara.

Dodatno, Vlada se obavezala da u narednom periodu, u vezi sa kreiranjem mera u sektoru stočarstva, razgovara sa stočarima.

Istim dokumentom, poljoprivrednicima je obezbeđen moratorijum na kredite u periodu od 12 meseci.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar