U trendu

Poljoprivrednici Srbije danas počinju blokade puteva do ispunjenja zahteva

Poljoprivrednici će danas u više gradova Vojvodine i centralne Srbije mehanizacijom blokirati puteve do ispunjenja zahteva, rekao je predstavnik Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije Djoka Ćurčić.

On je za Betu rekao da su se koordinatori više udruženja poljoprivrednika sinoć dogovorili da jutros počnu da traktorima blokiraju puteve u Subotici, Novom Sadu, Požarevcu, Pančevu, Bogatiću, a razgovara se i o blokadama u gradovima centralne Srbije.

„Blokade će početi ujutro i trajaće po nekoliko sati dnevno do ispunjenja zahteva“, rekao je Ćurčić.

On je rekao da nije razmatrana i da se neće razmatrati ponuda, posle najave da će započeti proteste, da dodju na razgovor u Predsedništvo.

Ćurčić je rekao da poljoprivrednici koji su juče protestovali, predvodjeni Inicijativom za opstanak poljoprivrednika Srbije smatraju, za razliku od nekoliko udruženja stočara, da je za ispunjenje zahteva nadležna premijerka Ana Brnabić, a ne predsednik Aleksandar Vučić.

Poljoprivrednici traže subvencije po hektaru od 300 evra, zagarantovanu cenu mleka od 75 dinara bez poreza na dodatu vrednost (PDV), dizel po ceni u koju se ne uračunava akciza i PDV, subvencije po kravi, umesto 30.000 dinara, 40.000 dinara.

Sve te zahteve je u ponedeljak odbacila Brnabić, rečima da treba da se strpe i da se o tome može razgovarati sledeće godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar