U trendu

Poljska privremeno zaustavlja uvoz žita iz Ukrajine zbog revolta ratara

VARŠAVA – Uvoz ukrajinskog žita u Poljsku biće privremeno zaustavljen kako bi se ublažio uticaj na cene, ali će tranzit i dalje biti dozvoljen, izjavio je danas poljski ministar poljoprivrede Robert Telus.

Telus je preuzeo dužnost juče nakon što je njegov prethodnik podneo ostavku usred protesta farmera zbog pada cena proizvoda, preneo je Rojters.

„Dogovorili smo se da ograničimo i zasad zaustavimo izvoz u Poljsku“, rekao je poljski ministar nakon sastanka sa ukrajinskim kolegom.

On je dodao da će tranzit biti dozvoljen, ali će biti pažljivo praćen u obe zemlje, kako ukrajinsko žito ne bi ostalo u Poljskoj.

Navodi se da su velike količine ukrajinskih žitarica, koje su jeftinije od onih proizvedenih u Evropskoj uniji, na kraju ostale u centralnoevropskim državama zbog logističkih uskih grla, što je podiglo cene i otežalo prodaju za lokalne poljoprivrednike.

Ovo je stvorilo politički problem poljskoj vladajućoj nacionalističkoj stranci Pravo i pravda (PiS) u izbornoj godini.

Premijeri pet država, uključujući Poljsku, prošlog meseca su pisali predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen da zahtevaju akciju u vezi sa uvozom ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.