U trendu

Posle odluke o Bregzitu, Britanija se okreće Kini?

Britanski ministar finansija Džordž Ozborn će uložiti više napora u odnose Velike Britanije sa Kinom i planira da do kraja godine organizuje još jednu trgovinsku posetu toj zemlji, nakon što su britanski glasači na referendumu 23. juna podržali izlazak iz Evropske unije, piše danas „Fajnenšel Tajms“.

Ozborn je u intervjuu tom listu izjavio: „Moramo da sednemo u avion i prodamo Britaniju svetu“, preneo je Rojters.

Ishod britanskog referenduma bi mogao da redefiniše sve bliskije britanske odnose u domenu finansijskih usluga sa Kinom, koja je pristala na više zajedničkih projekata u sklopu Kinesko-britanskog ekonomskog i finansijskog dijaloga, programa čija je namena produbljenje ekonomskih veza između dve zemlje, a bazirala se većinom na činjenici da je Britanija članica EU.

Kineski predsednik Sji Đinping je u oktobru prošle godine posetio Britaniju, ocenivši da je to „zlatno vreme“ za odnose dve zemlje.

Britanci su, međutim zaprepastili svet kad su se na referendumu prošle nedelje odlučili za Bregzit, što je navelo premijera Dejvida Kamerona da najavi ostavku, usled čega vladajuća Konzervativna stranka do jeseni mora da izabere novog lidera.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.