U trendu

Poslovno raspoloženje u Nemačkoj poboljšano u maju

MINHEN – Raspoloženje privrednika u nemačkoj ekonomiji se poboljšalo u maju, pri čemu je indeks poslovne klime koji izračunava institut IFO porastao na 93 poena sa 91,9 bofova u aprilu.

Kompanije su pre svega mnogo zadovoljnije aktuelnom poslovnom situacijom, za razliku od njihovih poslovnih očekivanja u budućnosti koja jedva da su se promenila ostajući i dalje skeptična, navodi se u saopštenju instituta dostavljenog Tanjugu.. Nemačka ekonomija se pokazala otpornom na zabrinutosti vezane za rast inflacije, uskra grla u snabdevanju i rat u Ukrajini. Trenutno nema vidljivih znakova recesije, napominje IFO.

Znatan rast optimizma je zabeležen u proizvodnom sektor, gde su kompanije ocenile svoju sadašnju situaciju nešto boljom, a osetno su porasla i njihova buduća očekivanja. Ipak, i dalje su skeptične u pogledu poslovnih kretanja tokom narednih meseci jer je potražnja prilično usporila, a dolazne porudžbine su opale.

Takođe je poboljšana poslovna klima u sektoru usluga. Pružaoci usluga su mnogo zadovoljniji svojim trenutnim poslovanjem. Poslednji put, taj pokazatelj je registrovao veći porast u junu 2021. NJihova očekivanja su, međutim, postala malo pesimističnija uglavnom zbog zabrinutiosti transportnih i logističkih kompanija.

Nakon dva uzastopna meseca pada, oporavio se poslovni sentiment u trgovinskoj branši. Posebno su se poboljšale ocene o njihovoj aktuelnoj poslovnoj situaciji, a donekle su se popravila i njihova očekivanja, mada pesimizam još uvek nije „napustio“ nemačke trgovce.

U građevinarstvu, poslovna klima se blago oporavila od pada u aprilu, podstaknuta poboljšanim očekivanjima, nešto bolje su bile i ocene tekućeg poslovanja. Ipak, kod većine građevinskih kompanija i dalje preovlađuje pesimizam, pokazuju rezultati ankete IFO instituta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar