U trendu

Potpisan memorandum o saradnji PKS i Divac fondacije

BEOGRAD – Potpisivanjem Memoranduma o saradnji, Privredna komora Srbije (PKS) i Fondacija Ana i Vlade Divac danas su ozvaničile dugogodišnju saradnju usmerenu na podršku velikom broju malih i srednjih kompanija čije su vlasnice i osnivači žene i mladi, kao i predstavnici socijalnih preduzeća.

Memorandum su potpisale direktorka Sektora preduzetništva PKS Branislava Simanić i predsednica Upravnog odbora Fondacije Ana i Vlade Divac Ana Divac.

„Na ovaj način želimo da damo dodatni podsticaj ženskom, omladinskom i socijalnom preduzetništvu koji su snažan izvor novog zapošljavanja. Krajem juna planiramo da formiramo sekcije za omladinsko i socijalno preduzetništvo“, najavila je Branislava Simanić.

Direktorka Sektora preduzetništva PKS je podsetila na niz aktivnosti u PKS Sekcije za žensko preduzetništvo koja kroz umrežavanje preduzetnica, razmenu znanja i razvoj veština doprinosi jačanju konkurentnosti i uspehu žena u biznisu.

„Potpisivanjem ovog memoranduma o saradnji Divac Fondacija ozvaničava već uspešnu saradnju sa Privrednom komorom Srbije. Očekujemo da pružimo još veću podršku privrednicima, preduzetnicima i preduzetnicama, kroz konkretnu finansijsku pomoć za započinjanje i otvaranje preduzeća, kao i kroz razne edukacije i obuke u usavršavanju proizvodnog procesa, sa ciljem jačanja privrede“, rekla je predsednica Upravnog odbora Fondacije Ana i Vlade Divac Ana Divac.

Fondacija Ana i Vlade Divac, koja u Srbiji postoji skoro 14 godina, pored mnogobrojnih humanitarnih akcija podržala je 1.350 preduzetnika sa preko dva miliona evra za nabavku opreme neophodne za početak proizvodnje, uvođenje inovacija u proizvodnju kao i za različite edukacije i obuke.

Među podržanim preduzetnicima ima 1.200 poljoprivrednih gazdinstava, 68 mladih poljoprivrednika koji su odlučili da svoj život grade na selu, 22 domaćinstva koja vode samohrane majke, 11 žena preduzetnica, 78 preduzeća koja su u poplavama 2014.godine pretrpela velike štete kao i drugih preduzetnika uglavnom iz ugroženijih društvenih kategorija.

Jedan deo ove pomoći realizovan je u saradnji sa PKS, Ikea Srbija i Kancelarijom Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.