U trendu

Potpisan ugovor o izgradnji Fruškogorskog koridora sa kineskom kompanijom CRBC

Vlada Srbije i kineska kompanija „Čajna roud end bridž korporejšn“ (CRBC) potpisale su danas ugovor o projektovanju i izgradnji brze saobraćajnice Novi Sad-Ruma, putnog Fruškogorskog koridora, vrednosti 606 miliona evra.

Planirano je da radovi počnu sledeće godine.

Vlada Srbije je polovinom septembra odobrila ugovor za izgradnju Fruškogorskog koridora, 47,7 kilometara autoputa s četiri trake širine po 3,5 metara, ali bez zaustavnih traka.

Saobraćajnica koja će spajati autoputeve ka Šidu i Subotici imaće i tunel kroz Frušku goru od 3,5 kilometara, najduži u Srbiji, i most preko Dunava od 1,8 kilometara.

Fruškogorski koridor povezaće Novi Sad, Irig i Rumu, a izmestiće prolazak teretnih vozila preko Fruške gore i kroz Irig.

Ugovor su u Predsedništvu Srbije, u prisustvu predsednika Aleksandra Vučića, potpisali ministarka gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović i direktor CRBC Džang Sjaojuen.

Vučuć je kazao da će Fruškogorski koridor biti otvoren za saobraćaj do 15. marta 2024. godine.

„To su rekordni rokovi sa ovako tešku deonicu, s mostom i dugim tunelima“, kazao je on.

„Nadam se da ćemo imati dovoljnu stopu rasta da sve platimo i pokrijemo naredne godine“, rekao je Vučić, ali dodao: „uspećemo ovo da finansiramo, a da ne podižemo stopu javnog duga u odnosu na bruto domaći proizvod“.

On je kazao da će se sa CRBC pregovarati i o izgradnji takozvane „horizontalne magistrale“ od Bačkog Brega preko Sombora do Kikinde koja će, takodje kao brza saobraćajnica, povezati Bačku sa severom Banata.

Time bi se, uz izgradnju 57 kilometara auto-puta Beograd-Zrenjanin, kako je dodao, Vojvodina „premrežila putevima“.

Vučić je naveo da se sa CRBC razgovara i o mogućoj rekonstrukciji brze pruge Beograd-Niš.

Podsetio je da je EU obećele grant od 50 odsto sredstava za tu prugu i da se čeka odgovor, a „ne bude li ga, mi ćemo da gradimo prugu sa kineskim prijateljima. CRBC je dao izvanrednu ponudu za prugu Beograd-Niš“, rekao je Vučić.

Naglasio je da bi se time Niš spojio s Budimpeštom i Bečom, vozovi bi pri brzini od 200 kilometar na sat stizali od Beograda do Niša za sat i 15 minuta. Izgradnja te pruge bi koštala više od dve milijarde evra.

Predsednik je ponovio da će do kraja naredne godine biti završena kanalizaciona mreža i izgradjene fabrike za prečišćavanje otpadnih voda u Nišu i Kragujevcu, što će ukupno koštati 550 miliona evra.

Ti gradovi će dobiti i regionalne deponije smeća, kao i Pančevo, Subotica, Sombor, Sremska Mitrovica, Užice, Vranje, Kraljevo, Kragujevac, Požarevac i Pirot.

Vučić je kazao da se u 72 opštine u centralnoj Srbiji planira izgradnja kanalizacije i fabrika za prečišćavanje otpadnih voda.

Direktor kompanije CRBC Džang Sjaojuen je kazao je da je njegov tim radio više od godinu i po na pripremi projekta Fruškogorskog koridora i da će se CRBC truditi da na vreme i kvaltetno završi radove i time pomogne planu razvoja Srbije do 2025. godine.

Podsetio je i da je njegova kompanija prva kineska koja je došla u Srbiju i „voljni smo da još više radimo sa srpskim kompanijama“, kazao je on i izrazio nadu da će još više kineskih kompanija doći da radi u Srbiji.

Ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo je istakla da je dans potpisani ugovor još jedan doprinos podizanju saradnje dve države, uprkos pandemiji.

„CRBC je prva kineska kompanija koja se bavi infrastrukturom u Srbiji i uspešno je završila nekoliko projekata, a uverena sam da će ispuniti ugovorne obaveze i ovog puta“, rekla je ona.

Istakla je i da će Ambasada Kine i dalje pomagati svim kompanijama iz Kine u saradnji sa srpskim partnerima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.