U trendu

Potreban energetski bum, francuske kompanije mogu da pomognu

BEOGRAD – Razvoj saradnje Francuske i Srbije u oblasti energetike i rudarstva bili su tema današnjeg sastanka delegacije francuskih privrednika sa srpskim kolegama i predstavnicima Ministarstva rudarstva i energetike na čelu sa ministarkom Zoranom Mihajlović.

Mihajlović je istakla da su prijateljstvo, dobri politički, ali i sve bolji ekonomski odnosi karakteristika odnosa Srbije i Francuske.

„Ovako velika i grandiozna poseta francuskih najvažnijih i najboljih kompanija Srbiji nama puno znači jer je reč o kompanijama koje rade u celom svetu, a neke od njih su dobro poznate i srpskom tržištu“, rekla je ona.

Ministarka je istakla da će tokom razgovora bit predstavljena potpuno nova strategija u oblasti energetike..

“Sa potpuno novom energetskeom strategijom krećemo 2021. godine svesni da je srpskoj energetici potreban investicioni bum. Poznate kompanije od Alstoma pa nadalje su dobroošle ka našoj energetici i energetskom tržištu”, rekla je ona.

Dodala je da će tokom razgovora srpska strana predstaviti planove i projekte kako bi se videlo u kojoj meri bi moglo zajedno da se radi.

“Nadam se da će ovaj sastank izroditi dublju, ekonomski još jaču kooperaciju između naše dve države. U stvari sigurna sam da hoće. Srbiji treba mnogo znanja, najboljih svetskih kompanija iz oblasti energetike da bi bili energetski stabilni”, rekla je ona.

Kao teme o kojima će se razgovarati, istakla je pametne mreže, ulaganju u distributivnu mrežu i obnovljive izvore energije, kao i o povezivanju u gasnom sektoru.

Ambasador Francuske Žan Luj Falkoni istakao da je Francuska neko ko podržava Srbiju, lojalan ali ne ekskluzivan partner, saveznik u rastu naše zemlje.

Posetu delegacije 25 francuskih kompanija iz Udruženja francuskih kompanija (MEDEF) ocenio je kao značajnu u nizu razvoja odnosa dve države, jer će doprineti unapređenju odnosa i saradnje.

On je istakao da su najviši predstavnici vlasti u Srbiji otvoreni prema saradnji sa Francuskom što doprinosi razvoju ekonomskih odnosa.

Izvršni direktor Ežisa Loran Žerman u ime francuskih privrednika ocenio je da su ukupni odnosi Srbije i Francuske u dobrom momentu za dalji razvoj saradnje kompanija iz dve države.

„Verujem da francuske kompanije mogu da pomognu srpskoj vlasti u realizaciji ciljeva energetske bezbednosti i efikasnosti koje je postavila“, rekao je on.
U fransuskoj privrednoj delegaciji su predstavnici kompanija iz sektora inženjeringa, transporta, zaštite životne sredine, poljoprivrede, banki i finansija, građevine i prerade otpada.

Tokom boravka u Srbiji sastali su se sa ministrom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, rukovodstvom Beograda, a tokom dana očekuju ih razgovori i sa premijerkom Anom Brnabić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.