U trendu

Potrošnja Amerikanaca pala u decembru, inflacija 5,8 odsto

VAŠINGTON – Potrošnja stanovništva u SAD pala je u decembru 2021. usled poremećaja u lanacu snabdevanja i furioznog širenja zaraze kovid-19, dok je godišnja inflacija porasla tempom koji je poslednji put viđen početkom 1980-ih.

Američko Ministarstvo trgovine je saopštilo danas da je privatna potrošnja, koja učestvuje sa više od dve trećine u ekonomskoj aktivnosti SAD-a, pala za 0,6 odsto prošlog meseca nakon rasta u novembru od 0,4 posto, izveštava Rojters.

Ovi podaci su uključeni u pređašnji izveštaj o bruto domaćem proizvodu za četvrti kvartal, objavljenom u četvrtak, a prema kojem je američka privreda porasla u poslednja tri meseca lani po stopi od 6,9 procenata međugodišnje, ubrzavši ekspanziju u odnosu na 2,3 procenta u kvartalu jul-septembar.

Zahvaljujući privrednom rezultatu iz poslednjeg kvartala. američki BDP je u celoj 2021. ostvario rast od 5,7 posto,, najjači od 1984, nakon pada prethodne godine od 3,4 procenta.

Što se tiče pada privatne potrošnje u decembru, on se pripisuje tome što su Amerikanci još u oktobru započeli praznične kupovine zbog straha od nestašice robe, kao i širenju omikron soja kovida koji je uticao na smanjenje poseta restoranima, barovima, i drugim mestima gde se u normalnim okolnostima ljudi okupljaju u velikom broju.

Usled nestašice proizvoda zbog problema u lanacu snabdevanja, inflacija u SAD-u se zadržala na visokom nivou prošlog meseca. Indeks cena proizvoda i usluga za ličnu potrošnju (PCE) porastao je za 0,4 pocenta nakon rasta od 0,6 posto u novembru.

Na godišnjem nivou, PCE indeks je u decembru zabeležio rast od 5,8 odsto, što je najviša stopa od 1982, nastavljajući uspon sa novembarskog nivoa od 5,7 procenata.

Kada se isključe volatilne cene hrane i energije, bazna potrošačka inflacija je porasla za 0,5 odsto u decembru na mesečnom nivou, dok je na godišnjem dostigla 4,9 posto, najviši nivo od 1983. godine, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar