U trendu

Povećanje minimalne cene rada kompromisno rešenje

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež pozdravio je danas odluku o povećanju minimalne cene radnog sata na 130 dinara po satu kao srednje, kompromisno rešenje proisteklo iz usaglašavanja stavova partnera u socijalnom dijalogu.

„Posmatrano iz ugla privrede, uvećanje minimalne zarade uvek predstavlja dodatni napor za one poslodavce koji radnicima isplaćuju minimalac, ali se ovoga puta odluka donosi u opštem interesu, sagledavanjem argumenata svih zainteresovanih aktera“, naveo je on u saopštenju.

Čadež je izrazio uverenje da će kompanije taj uvećani trošak za plate radnicima nadomestiti kroz efekte povećanja zarada na rast tražnje i proizvodnje, benefite dosadašnjih i najavljenih mera države za poboljšanje uslova poslovanja i podršku privredi da jača kapacitete, više proizvodi i i izvozi.

On je naveo i da očekuje i da će povećanje primanja velikog broja zaposlenih u preduzećima koja isplaćuju minimalac, ali i najavljenje korekcije plata zaposlenih u državnim službama, kao što su prosveta, zdravstvo i policija, dodatno pogurati ličnu potrošnju.

„Ono što je najvažnije, povećanje lične potrošnje, uvećava promet u trgovini na malo, proizvodi novu tražnju za industrijskim proizvodima, što će, uz investicije i izvoz, biti još jedan impuls održivom rastu industrijske proizvodnje i bruto domaćeg proizvoda“, rekao je on.

Minimalna cena radnog sata u Srbiji od 1. januara 2017. godine iznosiće 130 dinara po satu, saopšteno je juče nakon sednice Socijalno-ekonomskog saveta.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.