Poziv i za podršku srpskim starapovima u razvoju ideja

BEOGRAD – U Privrednoj komori Srbije danas je predstavljen Block.IS, novi biznis akcelerator koji će pružiti finansijsku, poslovnu i tehničku podršku startapovima i malim ili srednjim preduzećima koji se bave primenom blok čejn tehnologije u sektorima evropske privrede – poljoprivrede, logistike i finansija.

Najbolje ideje EU će finansirati sa 2,8 miliona evra, kroz dva otvorena poziva, od kojih će prvi biti u septembru ove godine, a drugi naredne godine.

S tom sumom će u okviru dva poziva, na koja mogu da se prijave i kompanije iz Srbije, biti finansirano ukupno 90 startapova i malih ili srednjih preduzeća iz čitave Evrope.

Mihailo Vesović iz PKS kaže da se Centar za podršku malim i srednjim preduzećima Komore priključio ovoj inicijativi u želji da se pomogne svim onim kompanija i svima onima koji se bave blok čejn tehnologijama, kako u razvoju samih blok čejn tehnologija tako i u njihovoj primeni u svojim tradicionalnim poslovima, a pre svega se tiče kompanija iz oblasti poljoprivrede, logistike i finansija.

„Upravo ove tri oblasti vuku evropsku privredu i u njima je blok čejn tehnologija pornašla svoju izvanrednu primenu, ne samo u finansijskom sektoru nego i u poljoprivređi. Tu je pitanje sigurnosti hrane, načina kako ta hrana dolazi do nas, praktično za sve korisnike, potrošače, značajno će unaprediti način praćenja svega onoga u prehrambenoj industriji ili u poljoprivredi“, rekao je Vesović.

Naveo je da je danas predstavljen model akceleratora pravi model kako inovativne kompanije, startap kompanije na svom početku mogu da dobiju ne samo finansijsku podršku nego i tehničcku i poslovnu, što je, ocenio je, još važnije za njih.

„Verujem da će ovakav akcelerator i ovakav program finansiran od EU značajno doprineti da kompanije koje se bave blok čejn tehnologijama u ove tri oblasti, od svojih započetih inovativnih projekata na kraju razviju i finalni proizvod i da uspeju da dođu do tržišta koje im je bitno“, rekao je Vesović.

Naveo je da se blok čejn tehnologija pokazala kao možda najprimenljivija i najbrže prihvaćena kada je reč o kriptovalutama i njihovom funkcionisanju.

„Danas se više ne postavlja pitanje da li će kriptovalute opstati, one će opstati, način kretanja njhovih cena i način njihovog funkcinisanja na tržištu postaje sve prihavtljiviji i za građanstvo ali i za poslovanje“, kaže Vesović.

Na predstavljanju je rečeno da Block.IS akcelerator program čine tri faze – inoviraj, eksperimentiši i komercijalizuj, u okviru kojih ce najbolji projekti dobiti konkretnu finansijsku, kao i tehničku i poslovnu podršku od predstavnika relevantnih klastera, specijalista i eksperata iz sva tri sektora.

Mladen Radišić iz projektnog tima je rekao da faza „inoviraj“ uključuje finansijsku podršku od 3.000 evra za ukupno 90 najboljih projekata iz oba otvorena poziva i trajaće ukupno mesec dana.

Radišić kaže da će kandidati biti pozvani da usavrše koncepte svojih ideja ili rešenja, kao i da pripreme njihovu prezentaciju, a koju će potom izložiti pred Block.IS komisijom sastavljenom od predstavnika relevantnih klastra i uspešnih inovatora.

Faza „eksperimentiši“ uključuje finansijsku podršku od 50.000 evra za ukupno 45 najboljih projekata iz faze „inovinaraj“ i trajaće ukupno osam meseci.

U sklopu ove faze učesnici će raditi na razvoju predloženih projekata uz blisku saradnju i podršku Block.IS akceleratora.

Faza „komercijalizuj“ uključuje finansijsku podršku od 7.000 evra za ukupno 20 projekata s najvecim tržišnim potencijalom iz faze „ekpserimentiši“ i trajaće ukupno dva meseca.

Učesnici ove faze će raditi na promociji i komercijalizaciji svog proizvoda sa ciljem ostvarivanja kontakata s kupcima, strateškim partnerima i investitorima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.