U trendu

Poziv slovačkim kompanijama na saradnju u oblasti OIE

BEOGRAD – Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa ambasadorom Slovačke u Srbiji Fedorom Rosohom o unapređenju odnosa dve države u oblasti energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije (OIE), saopštilo je Ministarstvo.

Navodi se da su se sagovornici saglasili da odlične odnose dveju država treba da prati i bolja ekonomska saradnja, posebno kada je reč o poslovanju kompanija iz Slovačke na srpskom tržištu.

„Srbija je novim zakonima iz oblasti rudarstva i energetike, koji su usvojeni prošle godine, napravila povoljniji okvir za investicije, što otvara prostor za nova ulaganja. Posebno je važan Zakon o korišćenju OIE koji je osnova za povećanje kapaciteta za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora i u toj oblasti su dobrodošle i kompanije iz Slovačke. Unapređenje energetske efikasnosti i projekti koje sprovodimo u tom delu takođe su ključni segmenti naše energetske politike“, rekla je Mihajlovićeva.

Saopšteno je da je na sastanku dogovoreno da se intenziviraju razgovori o razvoju novih tehnologija, kao i organizovanje zajedničke konferencije na kojoj će srpske i slovačke kompanije predstaviti mogućnosti za saradnju u oblasti unapređenja energetske efikasnosti i korišćenja OIE.

„Srbija i Slovačka svakako imaju zajednički interes da se unaprede ekonomski odnosi, o tome govori i međuvladina komisija za ekonomsku saradnju organizovana prošle godine u Bratislavi. Postoje brojne kompanije koje su zainteresovane da učestvuju na srpskom tržištu“, rekao je Rosoha.

Dodaje se da je tokom sastanka bilo reči i o situaciji u vezi sa energetskom krizom izazvanom ratom u Ukrajini i neophodnosti diverzifikacije u gasnom sektoru.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.