U trendu

Pravo vreme da mali farmeri uvećaju stočni fond – optimalno 10 krava

BEOGRAD – Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković poručila je danas da je sada pravo vreme da mali farmeri iskoriste državnu podršku, koja je nikad veća, i krenu u uvećanje svog stočnog fonda.

U izjavi za Tanjug, ministarka je istakla da nije tačna tvrdnja sa društvenih mreža kako je ona rekla da stočari koji imaju tri krave neće moći više da funkcionišu.

Istina je daleko od toga, dodala je Tanaskovićeva.

„Imala sam vrlo konstruktivan razgovor sa jednim od udruženja i ono što sam im prezentovala je da je sada ovo trenutak za razvoj stočarstva u Srbiji. Država nikad više sredstava ne daje, jer se subvencioniše i kupovina steone junice, i ostanak ženskog teleta, pa sam im u tom smislu rekla da sada treba da uvećavaju svoj stočni fond“, rekla je ona.

Objasnila je da onaj ko ima tri krave treba da kupi i da do kraja godine ima pet krava, a sledeće godine sedam krava.

„Optimalni troškovi, sve analize pokazuju, su na 10 krava. To je ono što nama treba i svakom poljoprivrednom gazdinstvu u Srbiji. A mi na žalost najveći broj gazdinstava imamo sa od jedne do 10 krava“, rekla je ona.

Objasnila je da u takvim uslovima ne mogu optimalno da zadovolje iznos troškova u odnosu na ono što mogu da dobiju na tržištu.

„Onda svaka turbulencija oko otkupa mleka, i poremećaja cene, njima stvara veliki problem i postaju socijalni slučajevi. U tom slučaju sam rekla da treba ići u povećanje stočnog fonda a ne da bude protumačeno da sam rekla da treba da nestanu. Baš naprotiv država sa svim subvencijama koje daje hoće da uvećava svoje male farmere i da od njih pravi srednje i velike“, poručila je ona.

Tanasković je podsetila da je javni poziv za subvencije mlekarskoj proizvodnji krenuo u ponedeljak te da tu prijave uveliko traju.

„Nemamo više ni minimalni, ni maksimalni iznos mleka koji finansiramo. Mislim da je to jako bitno. Poziv traje do 18. aprila, i zatim odmah uslediće obrada i puštanje novca“, navela je ona.

Najavila je da će javni pozivi sa državnom podrškom za genetiku, kravu i tele, i za tov biti pušteni 10. 18. i 20. aprila.

„Trajaće svi pozivi po mesec dana, a odmah nakon toga biće obrade zahteva i plaćanja. Tako da što se stočarstva tiče, mislim da će vrlo brzo sredstva doći kod poljoprivrednih proizvođača kojima su i namenjena. Rekla bih čak i nikad pre“, rekla je ona.

Navela je da će se ove godine sa isplatom poljoprivrednicima ići odmah nakon završetka svakog od javnih poziva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.