U trendu

Pred OPEK-om veliki izazov u liku jače konkurencije 2020.

PARIZ – Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njeni saveznici suočiće se sa jačom konkurencijom u 2020. godini, saopštila je danas Međunarodna agencija za energiju (IEA).

„Zemlje iz grupe OPEK+ suočiće se sa velikim izazovom u 2020. godini, jer će tražnja za njihovom naftom, kako se očekuje, značajno pasti“, navodi se u mesečnom izveštaju te agencije sa sedištem u Parizu, a prenosi Rojters.

IEA procenjuje da će rast ponude iz nečlanica OPEK-a ubrzati na 2,3 miliona barela dnevno (bpd) u poređenju sa 1,8 miliona bpd ove godine, pre svega zahvaljujući proizvodnji Sjedinjenih Država, Brazila, Norveške i Gvajane.

Tražnja za OPEK-ovom naftom iznosiće 28,9 miliona barela dnevno iduće godine, predviđa IEA, što je za milion barela dnevno manje u odnosu na aktuelnu proizvodnju tog naftnog kartela.

Agencija je, takođe, zadržala svoje procene rasta globalne tražnje za naftom u 2019. i 2020. godini, na milion barela dnevno i 1,2 miliona barela dnevno respektivno, ali je dodala da njene projekcije možda malo potcenjuju uticaj tarifa iz američko-kineskog trgovinskog rata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar