U trendu

Predlog zakona o fiskalizaciji do kraja oktobra pred poslani

BEOGRAD – Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je na današnjoj sednici Vlade Srbije usvojen Predlog zakona o izmenama zakona o fiskalizaciji i dodao da će do kraja oktobra taj zakon biti pred poslanicima.

Odgovarajući na pitanja medija prilikom obilaska kompanije „Esensa“, Mali je rekao da će biti definisan rok uvođenja novog sistema fiskalizacije, od 1. novembra do kraja aprila, kao što je privreda tražila.

„Do kraja meseca ćemo izaći sa detaljnim planom subvencionisanja svih onih poreskih obveznika koji imaju obavezu da se uključe u novi sistem fiskalizacije“, rekao je Mali.

Istakao je da će država dati 100 evra po svakom prodajnom mestu i dodatnih 100 evra po svakom fiskalnom uređaju za sve poreske obveznike.

„Poreske obveznike ništa neće koštati prelazak sa starog sistema na novi. Ja očekujem da ću do kraja oktobra ovaj zakon odbraniti u parlamentu“, rekao je Mali.

Ministar je naveo da je na sednici Vlade Srbije danas usvojen i Predlog zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji.

Dodao je da su izmene zakona usmerene ka tome da dužnicima za porez, odnosno kompanijama koje su zbog kovida-19 ušle u problem da im se pruži fleksibilnija mogućnost da svoje poreske obaveze izmire.

Mali je najavio i da će narednih dana početi javna rasprava o strategiji razvoja tržišta kapitala, ističući da je to važna strategija koja bi trebalo da podstakne dalji rast i razvoj ekonomije, da omogući veće inovacije i veću mogućnost finansiranja rasta za privatne i državne kompanije.

„Narednih dana počećemo sa javnom raspravom oko razvoja tržišta kapitala sa ciljem da zakon usvojimo do kraja godine“, rekao je Mali.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.