U trendu

Predstavljeno prigodno izdanje poštanskih maraka „210 godina od rođenja Njegoša“

BEOGRAD – Prigodno izdanje poštanskih maraka „210 godina od rođenja Petra II Petrovića Njegoša“ predstavljeno je danas u Udruženju književnika Srbije .

Promovisali su ga predstavnici Pošte Srbije i Crne Gore i Udruženja književnika Srbije, a v.d. direktora Pošta Srbije Zoran Đorđević je istakao da današnji događaj predstavlja samo početak obeležavanja 210. godina od rođenja Njegoša.

Đorđević je istakao zadovoljstvo činjenicom da se saradnja pošta dve zemlje u poslednje vreme popravlja i ocenio da bi izdavanjem maraka posvećenih Njegošu dva naroda mogla još da se zbliže i povežu.
„Sa kolegama iz Pošte Crne Gore, u prilici smo da objavimo još bliže partnerstvo, što smo nedavno formalizovali potpisivanjem Protokola o poslovnoj saradnji koji predviđa poslovno-tehničku saradnju, kao i razvoj zajedničkih projekata, novih poslovnih rešenja i usluga visokog kvaliteta”, rekao je on.

Đorđević je izvršnom direktoru Pošte Crne Gore Draganu Tufegdžiću uručio poklon izdanje prigodnih poštanskih maraka.

Predsednik Upravnog odbora Udruženja književnika Srbije Miloš Janković je istakao da je ovo jedan od pokazatelja da je kulturu i književnost moguće afirmisati čak i kroz poštansku marku.

Dragan Tufegdžić je ukazao da su pošte Srbije i Crne Gore posle više godina stagnacije u odnosima, ponovo krenule sa prijateljskom i partnerskom saradnjom.

Njegošev portret koji se nalazi na poštanskoj marki delo je slikara Petra Lubarde, odnosno ulja na platnu iz četrdesetih godina prošlog veka

Motiv na vinjetama i koverti je Njegošev mauzolej na Lovćenu izgrađen po nacrtu Ivana Meštrovića, rad je Miroslava Nikolića dok je grafička realizacija izdanja delo Nadežde Skočajić,kreatorke maraka Pošte Srbije, a stručnu saradnju obezbedilo je Udruženje književnika Srbije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.