U trendu

Preko granice bez carine samo predmeti vredni do 100 evra

BEOGRAD – Radnici Uprave carina zaplenili su prethodnih dana na Kelebiji i Bačkom Bregu pet skupocenih električnih bicikala i snažan pogonski motor sakriven u unutrašnjosti polovnog frižidera, koji nisu bili prijavljeni carini je su vlasnici „zaboravili“ da to urade, saopštila je danas Uprava carina.

Navodi se da su najčešći izgovori putnika koje carinici otkriju u prekršajima da robu nisu prijavili jer su to „zaboravili“ ili da je namenjena za poklon.

„Kada je 10. septembra 2022. godine na granični prelaz Kelebija u jutarnjim časovima pristigo autobus sa prikolicom, carinici nisu ni slutili da će ubrzo u njemu zateći tovar od čak pet vrednih električnih bicikala. Pošto se radi o kabastoj robi, njeno skrivanje je praktično nemoguće, pa je dovoljno bilo da carinik malo pomeri crni najlon u koji su oni bili uvijeni i vidi da se radi o predmetima koji su morali biti prijavljeni, a koje niko do tog trenutka nije ni pomenuo“, navode u Upravi carina.

Dodaje da se kao vlasnik tog tovara prijavio vozač autobusa,
46-godišnji srpski državljanin, koji je na pitanje zašto nije prijavio bicikle čija ukupna vrednost je gotovo 6.000 evra, cariniku rekao da je zaboravio to da učini, jer je reč o poklonima koje je poneo članovima porodice.

„Među neprijavljenim ‘poklonima’ se našlo čak pet bicikla čija vrednost iznosi od 800 do 1.500 evra, a najskuplji među njima su ‘MTB WHEELER’ i ‘GHOST ESQUARE“‘, precizira se u saopštenju.

Carina navodi da je na prelazu Bački Breg otkriven još jedan „zaboravni“ putnik koji je u zadnjem delu svog pasata prevozio lični prtljag, polovnu sudoperu i frižider.

On je polovne uređaje i prijavio, međutim kada je carinik radi kontrole pokušao da pomeri frižider, primetio je da je to gotovo nemoguće, jer je uređaj neprirodno težak.

Zatražio je od putnika da ga otvori i tada je otkrio da je putnik u unutrašnjost frižidera smestio jak pogonski motor marke „KOHLER“, piše Uprava carina.

Dodaje se da je na pitanje carinika zašto nije prijavio novi pogonski motor velike snage putnik rekao da nije imao dovoljno mesta u automobilu, pa je motor zato stavio u frižider i na njega – zaboravio.

Uprava carina napominje da se u robu koja je oslobođena plaćanja uvoznih dažbina ubrajaju stvari čija vrednost ne prelazi vrednost od 100 evra.

Ističe se da stvari koje ne prelaze taj iznos domaći putnici ne moraju da prijavljuju, niti da za njih plaćaju uvozne dažbine, dok su predmete veće vrednosti dužni da prijave i za njih plate uvozne dažbine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.