Privreda Japana pala 5,1 odsto u prvom tromesečju

TOKIO – Bruto domaći proizvod Japana pao je za 5,1 posto u prvom kvartalu 2021. nakon skoka od 11,6 procenata u prethodnom tromesečju, pokazuju današnji vladini podaci.

Pad, koji je veći od prognoze analitičara od 4,6 posto, uglavnom je posledica smanjenja privatne potrošnje za 1,4 procenta zbog uvođenja vanrednog stanja radi suzbijanja pandemije kovid-19, zbog čega su kupci ostali kod kuće, prenosi CNBC.

Veći pad BDP-a od čekivanog takođe je odraz smanjenja kapitalnih izdataka za 1,4 procenta jer su kompanije rezale potrošnju na opremu za mašine i automobile, što je suprotno procenama ekonomista da će kapitalna potrošnja bili povećana za 1,1 posto.

Izvoz Japana je porastao za 2,3 procenta zahvaljujući skoku globalne potražnje za automobilima i elektronikom, ali je i ovde je došlo do naglog usporavanja u odnosu na prethodno tromesečje kada je zabeležen rast od 11,7 posto.

Usporavanje izvoza je zabrinjavajući znak za ekonomiju koja se još uvek bori sa slabom domaćom tražnjom, smatraju ekonomski stručnjaci.

Uprkos masivnim monetarnim i fiskalnim podsticajima, japanska ekonomija je u minuloj fiskalnoj godini, završenoj 31. marta, zabeležila pad od rekordnih 4,6 procenata, dodaje CNBC pozivajući se na vladine podatke.

Ministar ekonomije Jasutoši Nišmura je za slabe pokazatelje o BDP-u uglavnom „okrivio“ mere ograničenja u borbi protiv pandemije.

„Istina je da će potrošnja u uslužnom sektoru verovatno ostati pod pritiskom u aprilu-junu. Ali, izvoz i proizvodnja će osetiti korist od oporavka rasta u prekomorskim zemljama“, rekao je on novinarima.

Japanska ekonomija je, nakon najgoreg posleratnog pada u periodu april-jun prošle godine usled prvog udara pandemije, registrovala rast u dva uzastopna naredna troimesečja. Oporavak, vođen izvozom, zaustavio je visok rast broja zaraženih novim sojevima virusa koji je primorao vladu da ponovo uvede ograničenja samo 10 nedelja uoči Olimpijskih igara u Tokiju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.