U trendu

Privredna komora Vojvodine na poljoprivrednom sajmu u Bijeljini

BIJELJINA – Privredna komora Vojvodine (PKV), kao partner 18. Međunarodnog poljoprivrednog sajma „INTERAGRO2019“ u Bijeljini, predstavlja i ove godine vojvođansku privredu sa privrednicima iz AP Vojvodine od 20. do 22. septembra.

Sajam, koji je okupio više od 150 izlagača, svečano je otvorio predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, a prisutnima se obratio i predsednik PKV Boško Vučurević, saopšteno je iz Privredne komore Vojvodine (PKV).

Vučurević je tom prilikom istakao da je nastup PKV jedna od zajedničkih aktivnosti predviđenih Sporazumom o saradnji, koji su 2017. godine potpisale PKV i Privredna komora Republike Srpske.

„Siguran sam da će ovaj Sajam biti uspešan i da ćemo, u narednom periodu, naše regionalne i međukomorske odnose još više unaprediti i intenzirvirati“, poručio je Vučurević.

Podsetio je da je samo u toku ove godine, zajedno sa kolegama iz Privredne komore RS, ali i uz značajno učešće Pokrajinske vlade i Vlade Republike Srpske, organizovano nekoliko poslovnih foruma i manifestacija sa kojih su pokrenute veoma značajne privredne inicijative.

Učešće na ovakvim sajamskim manifestacijama, prema njegovim rečima, ima za cilj da doprinese jačanju privredne saradnje i to kroz umrežavanje privrednika.

„Na taj način, zajedno stvaramo ambijent u kojem privrednici izlagači, kao i posetioci sajma, mogu brže uspostaviti kontakte sa potencijalnim partnerima iz zemlje i regiona“, naglasio je Vučurević.

Predsednik Privredne komore Republike Srpske Borko Đurić istakao je da je saradnja te Komore sa PKV, u poslednje vreme na izuzetno visokom nivou.

To je, kako je naveo, posledica potpisanog Sporazuma o saradnji, ali i „konkretizacije svih aktivnosti i dogovora i doslednosti sprovođenja, učestvovanja na svim važnim dešavanjima, okupljanjima privrednika, kreiranja određenih aktivnosti, koje su u funkciji i interesu privrednika“.

„Sve to daje određene rezultate, a današnji sajam u Bijeljini je rezultat dobre međukomorske saradnje“, rekao je Đurić.

U periodu januar-jul 2019. godine, izvoz Republike Srbije u BiH iznosio je skoro 765 miliona evra, što je 3,8 odsto više u poređenju sa istim periodom prethodne godine, dok je na uvoznoj strani ostvareno skoro 340 miliona evra, što predstavlja povećanje od 9,8 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Ukupna razmena za prvih sedam meseci tekuće godine iznosi 1,1 milijardi evra, što predstavlja povećanje od 5,6 odsto u odnosu na realizovanu razmenu u prvih sedam meseci 2018. godine, navodi se u saopštenju PKV.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.