U trendu

Privrednik iz Albanije: Otvoreni Balkan veoma dobra inicijati

SKOPLJE – Direktor kompanije R&T grupe iz Tirane Renis Teršana izjavio je danas na regionalnom ekonomskom forumu u Skoplju da ta kompanije želi više da sarađuje sa firmama u Srbiji i Severnoj Makedoniji i da inicijative kao što je „Otvoreni Balkan“ ne samo da je dobra za prviredu već, kako je rekao, veoma dobra.

Kaže da kompanije za koju radi posluje u različitim oblastima u Albaniji, kao i na kosovskom tržištu i da je forum u Skoplju upravo ono što je bilo potrebno balkanskim zemljama, a to je da pojačaju saradnju u regionu.

„Pogotovo treba da pojačamo saradnju sada u vreme kovida i kada vidimo šta se sve dešava na globalnom nivou. To je velika šansa za privrednike, da se upoznamo, razmotrimo probleme i mogućnosti za saradnju“, rekao je Teršana Tanjugu.
Dodao je da su naše zemlje u regionu različite i da upravo to treba da iskoristimo za kako bi kompanije ostvarile veću vrednost.

Kompanija za koju radi, kako kaže, ima već saradnju i određene kontakte u Srbiji i Severnoj Makedoniji, ali je to na „veoma niskom nivou“.

„Mislim da je vreme da svako pojača saradnju sa susednim zemljama“, poručio je on.

Na pitanje šta misli o inicijativi „Otvoreni Balkan“, kaže:

„Incijativa ne da je dobra, već je veoma dobra. Sada trerba da se pojača i da se omogući ne samo slobodan protok ljudi i robe preko granice, već da se pojača saradnja i u drugim oblastima“, zaključio je Teršana.

Ekonomski forum za regionalnu saradnju u organizaciji privrednih komora Srbije, Severne Makedonije i Albanije okupio je danas oko 350 kompanija sa ZB. Iz Srbije je učestvovalo 217 kompanija.

Skopski forum o regionalnoj saradnji na ZB okupio je kompanije iz Srbije, Albanije, Severne Makedonije i BiH, ali i drugih regionalnih i evropskih ekonomija, kao i predstavnike vlada, finansijskih institucija, univerziteta, medunarodnih delegacija i asocijacija.

Najveći broj kompanija je bilo iz građevinskog sektora, poljoprivredno-prehrambene industrije, energetike, mašinske, auto i tekstilne industrije, turizma, IKT i telekomunikacija, transporta i logistike.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.