najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Proizvodnjom energije iz biomase Srbija bi uštedela 60 miliona evra godišnje

Potpredsednik Skupštine Vojvodine Milivoj Vrebalov izjavio je danas da bi Srbija proizvodnjom energije iz biomase mogla da zameni oko 2,5 miliona tona nafte i time uštedi više od 60 miliona evra godišnje.

“Zamislite kada bismo se barem na selu vratili grejanju na biomasu. Evo vam podatak, jedna bala sena zamenjuje 3,5 kilograma nafte. Nama svake godine rastu energenti na njivama, a mi uvozimo skupi gas i naftu”, rekao je Vrebalov na medjunarodnoj konferenciji “Biomasa – Kako je najbolje iskoristiti” u Novom Sadu.

On je dodao da se Srbija ugleda na dobre evropske primere korišćenja biomase, ali i da zaboravlja očiglednu činjenicu da se do juče u vojvodjanskim selima u pećima ložila slama i kukuruzovina.

“Mi smo društvo zarobljenih resursa i ključno pitanje je kako povezati tradiciju i nove tehnologije. Kroz projekte unapredjenja energetske efikasnosti i uvodjenja obnovljivih izvora energije, mi se u stvari vraćamo tradiciji”, ocenio je Vrebalov.

Predstavnica Skupštine evropskih regiona Sonja Stin kazala je da Evropa najstoji da održi energetsko jedinstvo i stabilnost i da joj je za to neophodna veća energetska efikasnost.

Za vreme trajanja konferencije, u holu Skupštine Vojvodine održan je i mini sajam energetike na kome su se predstavili domaći i strani preduzetnici u toj oblasti.

Stručni medjunarodni skup posvećen korišćenju biomase zajednički su organizovale Skupština Vojvodine i Skupština evropskih regiona (AER).

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike