U trendu

Protestovali poljoprivrednici u nekoliko mesta u Srbiji

DOLOVO/BATOČINA – Poljoprivrednici su danas nastavili proteste u nekoliko mesta u Srbiji, zahtevajući jeftinije mineralno đubrivo i dizel gorivo, kao i više iznose subvencija po hektaru.

Članovi udruženja „Dolovački paori“ pre podne su održali protestnu vožnju sa dvadesetak traktora kroz to mesto, a protest je obezbeđivala policija.

„Ne može više da se posluje sa ovim cenama na tržištu, osim sa gubitkom. Cena uvoznog đubriva od 750 evra po toni treba da bude maloprodajna cena, a da država subvenciniše nabavku sa 30 dinara po kilogramu, kako bi svako od nas mogao da baci 300 kilograma đubriva po hektaru, da bismo imali normalne prinose. Mislim da to država može i mora da uradi i da nam izađe u susret“, rekao je predsednik „Dolovačkih paora“ Marko Bojtar za Tanjug.

Naveo je i da je trenutna cena dizela od oko 184 dinara po litru previsoka i zatražio da poljoprivrednici dobiju takozvani plavi dizel, odnosno cenu goriva bez akciza, po uzoru na druge evropske zemlje.

„Kako će moj kukuruz da bude konkurentan na tržištu onom kukuruzu koji je proizveden plavim dizelom“, upitao je Bojtar.

On je izneo zahtev i da se vrati subvencija od 18.000 dinara po hektaru na površini do 100 hektara, i rekao da poljoprivrednici tokom pandemije nisu dobili nikakvu pomoć države.

Poljoprivredni proizvođači sa teritorije opštine Batočina okupili su se danas oko 10 časova sa 20 traktora kod raskrsnice Lapovo-Brzan-Batočina, ali nisu blokirali saobraćaj.

Jedan od učesnika protesta Marko Sretenović iz Dobroselice rekao je Tanjugu da im nije bila namera da blokiraju saobraćajnice, već da skrenu pažnju na probleme poljoprivrednih proizvođača u Batočini i okolnim opštinama.

„Danas su nam se pridružili ljudi iz Lapova i Rače i nekoliko sela iz okoline Kragujevca. Svi smo nezadovoljni subvencijama, koje su u Srbiji najniže u odnosu na zemlje u regionu, a o ceni nafte da ne govorimo“, rekao je Sretenović.

Istakao je da poljoprvrednici samo traže da naša država primeni politiku iz zemalja u okruženju.

„Tražimo od Ministarstva i subvencije na osnovnu cenu mineralnog đubriva. Prinos nam je desetkovan i to će sve uticati na rod i na krajnju cenu poljoprivrednih proizvoda“, naveo je Sretenović.

Dodao je da su se na protestu okupili uglavnom mladi poljoprivrednici koji su ostali na selu.

„Planiramo proteste, ali još nismo dogovorili kada i kako će oni izgledati. Svakako ćemo sve to uredno da prijavimo i ne odustajemo od zahteva“, naglasio je Sretenović.

Mediji javljaju da je protest manjeg broja poljoprivrednika održan u centru Uba, te da su protestovali i poljoprivrednici iz okolini Kraljeva i Zrenjanina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar