U trendu

Provajder berzanskog indeksa MSCI ukljanja RUS iz index korp

LONDON – Ulaganje na ruskoj berzi nije moguće posle novih strogih sankcija Zapada i trgovinskih ograničenja centralne banke, zbog čega je uklanjanje listiranih ruskih kompanija iz indeksa MSCI „prirodan sledeći korak”, kaže izvršni direktor kompanije MSCI, koja je provajder tog indeksa akcija.

„Nema mnogo smisla da nastavimo da uključujemo ruske hartije od vrednosti ako naši klijenti i investitori ne mogu da obavljaju transakcije na ruskom tržištu kapitala“, rekao je za Rojters Dimitris Melas, šef istraživanja berzanskog indeksa u MSCI i predsednik Odbora za politiku indeksa.

On je dodao da će kompanija MSCI odmah početi konsultacije sa investitorima, te da bi rezultati tih razgovora i aktivnost koja će biti preduzeta mogli da budu saopšteni za nekoliko dana.

Kompanija MSCI je prošlog četvrtka saopštila da je zamrzla indeksnu korpu i da neće izvršiti promene za ruske hartije od vrednosti koje je ranije najavila u okviru svoje februarske revizije.

„Prirodni sledeći korak koji bismo potencijalno mogli da primenimo je da zaista razmotrimo uklanjanje MSCI Rusija ili uklanjanje ruskih hartija od vrednosti iz našeg indeksa, ali još nismo doneli nikakvu odluku o tome“, rekao je Melas.

Rusija ima ponder od 3,24 posto u berzanskom indeksu MSCI za tržišta u usponu i ponder od oko 30 baznih poena u globalnom indeksu ovog provajdera.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.