U trendu

Putin: Preusmeriti izvoz energenata sa Zapada na druge zemlje

NOVO OGARJOVO – Rusija može lako da preusmeri izvoz svojih ogromnih energetskih resursa sa Zapada u zemlje kojima su oni zaista potrebni i da istovremeno poveća domaću potrošnju nafte, gasa i uglja, izjavio je danas predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin.

„Što se tiče ruske nafte, uglja i gasa, možemo da povećamo njihovu potrošnju na domaćem tržištu, da pojačamo prehrambenu prerađivačku industriju, kao i da povećamo isporuke energenata u druge delove sveta, gde su oni zaista potrebni“, rekao je Putin na sastanku posvećenom pitanjima razvoja ruske arktičke zone, prenosi Tas s.

Šef ruske države je naveo da se realizacija projekata na ruskom Arktiku ne sme odlagati zbog sankcija; već naprotiv, da se stepen njihove implementacije mora pojačati.

„Sada, uzimajući u obzir sve vrste spoljnih ograničenja i sankcione pritiske, posebna pažnja se mora posvetiti svim projektima i planovima koji se odnose na Arktik. Ne treba ih odlagati već, naprotiv, na pokušaje sputavanja našeg razvoja moramo odgovoriti maksimalnim povećanjem tempa rada kako na realizaciji tekućih, tako i predstojećih zadataka“, poručio je on.

Kako je objasnio, to se pre svega odnosi na socijalnu sferu, ističući da pitanja koja su najosetljivija za narod uvek moraju ostati u centu pažnje vlasti.

„A u ekstremnim uslovima na Arktiku, to znači da govorimo o zdravlju, bezbednosti ljudi, o očuvanju života čitavih gradova i naselja“, rekao je Putin.

On je naglasio da je rešavanje društvenih, ekonomskih, infrastrukturnih zadataka na severnim ruslik teritorijama i realizacija velikih investicionih projekata tamo – bila i ostaje prioritet za ruske vlasti.

Ukazao je na to da stotine hiljada ruskih državljana živi i radi u arktičkim regijama „gde su koncentrisana skoro sva važna područja nacionalne bezbednosti“ – ekološka, resursna, vojno-politička i tehnološka.

Ruski lider je napomenuo da je jedan broj transportnih i logističkih lanaca trenutno poremećen zbog delovanja „neprijateljskih država“ i da su pojedine strane kompanije prestale da ispunjavaju svoje ugovorne obaveze ili to rade samo delimično.

„Naravno, to nam pravi izvesne komplikacije u trenutnoj situaciji, ali imamo sve resurse i sve mogućnosti da brzo pronađemo alternativna rešenja i, dugoročno gledano, da još više učvrstimo našu nezavisnost od spoljnih faktora, što je izuzetno važan zadatak“, poručio je Putin.

On je takođe izneo uveravanja da je Rusija spremna za saradnju sa svim zainteresovanim stranama u vezi sa projektima na Arktiku.

„Rusija je otvorena za zajednički rad sa svim zainteresovanim partnerima u okviru sadašnjih i budućih arktičkih projekata“, rekao je Putin, prenosi Tas s.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar