U trendu

Putin: Retorika EU dodatno destabilizuje trziste energije

NOVO OGAREVO – Evropske zemlje svojom retorikom o napuštanju ruskih energenata dodatno destabilizuju tržište i podižu cene svojim građanima, rekao je danas predsednik Rusije Vladimir Putin.

„Uprkos stvarima koje su svima očigledne, evropske zemlje neprekidno govore o odbijanju ruskih isporuka (energije) destabilizujući tržište još više, tako da vlastitim snagama naduvavaju cene, pre svega njihovim građanim“, rekao je on na sastanku o situaciji u ruskoj industriji nafte i gasa, prenosi Tas s.

Putin je ocenio da trenutno ne postoji razborita alternativa ruskom gasu u Evropi i da je zamena ruskih energenata moguća tek u budućnosti.

„Ono što iznenađuje jeste to da takozvani partneri iz neprijateljskih zemalja priznaju da ne mogu bez ruskih energenata, uključujući prirodni gas. Jednostavno za Evropu sada ne postoji racionalna zamena“, rekao je ruski lider dodajući: „Da, tako nešto je moguće, ali sada toga nema, svi to shvataju“.

Kako je objasnio, slobodnih količina na svetskom tržištu jednostavno nema, a isporuke iz drugih zemalja, pre svega iz Sjedinjenih Država u Evropu, koštaće, kaže, potrošače višestruko skuplje i uticaće na životni standard ljudi i na konkurentnost ekonomija evropskih zemalja.

Prema Putinovim rečima, Evropa je spremna da napusti zelenu agendu i da se ponovo osloni na energiju sa visokim emisijama ugljenika.

„One (evropske zemlje) su spremne da zaborave na svoje tzv. zelenu agendu i da se ponovo oslone na energiju sa visokim ugljeničnim otiskom, koju su donedavno hteli u potpunosti da ugase, nazivajući je ‘arhaičnom’ i ‘prljavom'“, rekao je Putin.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar